Πώς να καλλιεργήσετε κυδώνι σε δοχεία – Συμβουλές για την καλλιέργεια κυδωνιού σε γλάστρα Το καρποφόρο κυδώνι [1] είναι ένα συναρπαστικό, λίγο μεγαλωμένο δέντρο που αξίζει περισσότερης αναγνώρισης. Συνήθως παραχωρούνται υπέρ των πιο δημοφιλών μήλων [2] και ροδακινιών [3] , οι κυδωνιές είναι μια πολύ διαχειρίσιμη, ελαφρώς εξωτική προσθήκη στον κήπο ή στον οπωρώνα. Εάν δεν έχετε χώρο και αισθάνεστε φιλόδοξοι, ένα κυδώνι σε γλάστρα μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα για το αίθριο. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την καλλιέργεια κυδωνιού σε δοχείο.
Καλλιέργεια κυδωνιού σε δοχείο
Πριν προχωρήσουμε περαιτέρω, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε για ποιο είδος κυδωνιού μιλάμε. Υπάρχουν δύο μεγάλα φυτά που ονομάζονται «κυδώνι» – το καρποφόρο κυδώνι και το ανθοφόρο ιαπωνικό κυδώνι [4] . Το τελευταίο μπορεί να καλλιεργηθεί με επιτυχία σε δοχεία, αλλά είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το πρώτο, γνωστό και ως Cydonia oblonga . Και, για να δημιουργηθεί σύγχυση, αυτό το κυδώνι δεν σχετίζεται με το ιαπωνικό ομώνυμο και δεν έχει καμία από τις ίδιες αυξανόμενες απαιτήσεις.
Μπορείτε λοιπόν να καλλιεργήσετε κυδωνιές σε γλάστρες; Η απάντηση είναι… μάλλον. Δεν είναι ένα φυτό που καλλιεργείται συνήθως σε δοχεία, αλλά είναι δυνατό, με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείτε μια αρκετά μεγάλη γλάστρα και μια αρκετά μικρή ποικιλία δέντρων. Επιλέξτε μια ποικιλία νάνου, ή τουλάχιστον ένα δέντρο που είναι εμβολιασμένο σε ένα νανικό υποκείμενο, για να πάρετε ένα κυδώνι που είναι πιθανό να παραμείνει μικρό και να ευδοκιμήσει σε ένα δοχείο.
Ακόμη και με νάνους δέντρα, ωστόσο, θα θέλετε να επιλέξετε ένα όσο μεγαλύτερο δοχείο μπορείτε να διαχειριστείτε – το δέντρο σας πιθανότατα θα πάρει το σχήμα και το μέγεθος ενός μεγάλου θάμνου και θα χρειάζεται ακόμα άφθονο χώρο για τις ρίζες του.
Πώς να καλλιεργήσετε κυδώνι σε δοχεία
Στο κυδώνι αρέσει το πλούσιο, ελαφρύ, αργιλώδες έδαφος που διατηρείται υγρό. Αυτό μπορεί να είναι λίγο δύσκολο με τις γλάστρες, οπότε φροντίστε να ποτίζετε τακτικά το δέντρο σας για να μην στεγνώσει πολύ. Βεβαιωθείτε, ωστόσο, ότι δεν έχει γεμίσει με νερό και βεβαιωθείτε ότι το δοχείο σας έχει πολλές οπές αποστράγγισης.
Τοποθετήστε το δοχείο στον ήλιο. Τα περισσότερα κυδωνιά είναι ανθεκτικά στις ζώνες USDA [5] 4 έως 9, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ανεχθούν τον χειμώνα σε ένα δοχείο μέχρι τη ζώνη 6. Εάν ζείτε σε ψυχρότερο κλίμα, σκεφτείτε να φέρετε το κυδώνι που καλλιεργείται σε δοχεία σε εσωτερικούς χώρους για τους πιο κρύους μήνες. ή τουλάχιστον προστατέψτε το δοχείο με μόνωση ή σάπια φύλλα και κρατήστε το μακριά από δυνατούς χειμωνιάτικους ανέμους.
Πολλαπλασιασμός Κυδωνιών: Τρόπος πολλαπλασιασμού Καρποφόρων Κυδωνιών
Το κυδώνι [1] είναι ένα σπάνια καλλιεργούμενο αλλά πολύ αγαπητό φρούτο που αξίζει περισσότερης προσοχής. Εάν είστε αρκετά τυχεροί και σχεδιάζετε να καλλιεργήσετε ένα κυδώνι, είστε σε μια απόλαυση. Πώς όμως πας για τον πολλαπλασιασμό των κυδωνιών; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αναπαραγωγή του κυδωνιού και τον τρόπο πολλαπλασιασμού του καρποφόρου κυδωνιού.
Σχετικά με τον Πολλαπλασιασμό του Κυδωνιού
Πριν προχωρήσουμε περαιτέρω, υπάρχει ένα σημαντικό ερώτημα: Για ποιο κυδώνι μιλάμε; Υπάρχουν δύο πολύ δημοφιλή φυτά σε κυκλοφορία, και τα δύο ονομάζονται «κυδώνι». Ένας είναι γνωστός για τα άνθη του [2] , ένας για τον καρπό του. Δεν είναι στενά συνδεδεμένοι, αλλά από μια στροφή της μοίρας, έχουν και οι δύο το ίδιο όνομα. Αυτό για το οποίο είμαστε εδώ για να μιλήσουμε είναι το καρποφόρο κυδώνι, Cydonia oblong a, το οποίο μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρους, μοσχεύματα και στρωματοποίηση.
Πολλαπλασιασμός Κυδωνιών με σπόρο
Οι σπόροι κυδωνιών μπορούν να συλλεχθούν από τον ώριμο καρπό το φθινόπωρο. Πλένουμε τους σπόρους, τους τοποθετούμε στην άμμο και τους αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος μέχρι να τους φυτέψουμε στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης.
Πολλαπλασιασμός Κυδωνιάς με στρώσεις
Μια δημοφιλής μέθοδος πολλαπλασιασμού του κυδωνιού είναι η στρωματοποίηση ανάχωμα ή η στρωματοποίηση κοπράνων [3] . Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά εάν το κύριο δέντρο κοπεί ξανά στο έδαφος. Την άνοιξη, το δέντρο πρέπει να βγάλει πολλούς νέους βλαστούς.
Δημιουργήστε ένα ανάχωμα χώματος και τύρφης αρκετές ίντσες (5 έως 10 εκ.) γύρω από τη βάση των νέων βλαστών. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα πρέπει να βγάλουν ρίζες. Το φθινόπωρο ή την επόμενη άνοιξη, οι βλαστοί μπορούν να αφαιρεθούν από το κύριο δέντρο και να φυτευτούν αλλού.
Πολλαπλασιάζοντας μοσχεύματα κυδωνιών
Τα κυδωνιά μπορούν να ριζωθούν με επιτυχία από μοσχεύματα σκληρού ξύλου που λαμβάνονται στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα. Επιλέξτε ένα κλαδί ηλικίας τουλάχιστον ενός έτους (τα κλαδιά δύο έως τριών ετών θα λειτουργήσουν επίσης) και κάντε ένα κόψιμο μήκους περίπου 10 ιντσών (25,5 εκ.).
Βυθίστε το κόψιμο σε πλούσιο χώμα και διατηρήστε το υγρό. Θα πρέπει να ριζώσει εύκολα και να εδραιωθεί μέσα στο έτος.
Μετακίνηση ενός κυδωνιού: Μάθετε πώς να μεταμοσχεύσετε ένα κυδώνι
Οι κυδωνιές [1] ( Cydonia oblonga ) είναι υπέροχα καλλωπιστικά φυτά κήπου. Τα μικρά δέντρα προσφέρουν ευαίσθητα ανοιξιάτικα άνθη που προσελκύουν τις πεταλούδες καθώς και αρωματικά, χρυσοκίτρινα φρούτα. Η μεταφύτευση ενός κυδωνιού που μόλις έφερες στο σπίτι από το φυτώριο δεν είναι δύσκολη, αλλά μπορείς να μετακινήσεις ένα κυδώνι που βρίσκεται στο έδαφος εδώ και χρόνια; Διαβάστε παρακάτω για όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για το πώς να μεταμοσχεύσετε ένα κυδώνι.
Κλάδεμα ρίζας πριν μετακινήσετε ένα κυδώνι
Εάν το κυδώνι σας ξεπερνά τη θέση του, ίσως αναρωτηθείτε: μπορείτε να μετακινήσετε ένα κυδώνι; Η μετακίνηση ενός κυδωνιού που είναι ώριμο απαιτεί κάποια προετοιμασία. Το πρώτο βήμα στη μεταφύτευση ενός κυδωνιού με ώριμο ριζικό σύστημα είναι να κάνετε κλάδεμα ριζών [2] . Ξεκινήστε αυτή τη διαδικασία τουλάχιστον δύο μήνες αλλά έως και δύο χρόνια πριν ξεκινήσετε να μετακινείτε ένα κυδώνι.
Η ιδέα του κλαδέματος ριζών είναι να κόψετε έναν κύκλο βάθους 18 ιντσών (45 εκ.) στο έδαφος γύρω από τη ρίζα του δέντρου. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό φτυάρι για να κόψετε τον κύκλο, κόβοντας σε φέτες τις ρίζες κυδωνιού που συναντάτε. Το πόσο πλάτος θα γίνει η ακτίνα του κύκλου εξαρτάται από τη διάμετρο του κορμού. Θα θελήσετε να κάνετε την ακτίνα εννέα φορές τη διάμετρο.
Πού και πότε μπορείτε να μετακινήσετε ένα κυδώνι;
Ένα άλλο πρώιμο βήμα για να μετακινήσετε ένα κυδώνι είναι να εντοπίσετε μια νέα και κατάλληλη τοποθεσία. Οι κυδωνιές χρειάζονται ήλιο και προτιμούν καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Ο καρπός χρειάζεται μια μεγάλη περίοδο ανάπτυξης για να ωριμάσει καλά, γι’ αυτό επιλέξτε τη νέα θέση του δέντρου έχοντας αυτό κατά νου.
Μόλις διαλέξετε μια καλή τοποθεσία, σκάψτε μια τρύπα πολλές φορές πιο βαθιά και πιο φαρδιά από το ριζικό μπαλάκι του κυδωνιού. Καλύψτε το έδαφος στο κάτω μέρος της τρύπας και εργαστείτε σε οργανικό λίπασμα. Πηγάδι.
Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για τη μεταφύτευση ενός κυδωνιού. Μόλις πέσει ο καρπός, μπορείτε να ξεκινήσετε να μετακινείτε το κυδώνι, αλλά φροντίστε να ενεργήσετε λίγες εβδομάδες πριν από τον πρώτο αναμενόμενο παγετό.
Πώς να μεταμοσχεύσετε ένα κυδώνι
Ξεθάψτε τη ρίζα του δέντρου από το έδαφος μέχρι να μπορέσετε να γλιστρήσετε το φτυάρι από κάτω. Ακουμπήστε το δέντρο από τη μία πλευρά στην άλλη για να γλιστρήσετε ένα κομμάτι λινάτσας κάτω από το ριζικό μπαλάκι.
Τυλίξτε το ριζόμπαλο με τη λινάτσα και αφαιρέστε το από το έδαφος. Μετακινήστε το στη νέα τοποθεσία. Τοποθετήστε το στη νέα τρύπα, γλιστρήστε τη λινάτσα και γεμίστε τις άκρες με το χώμα που περισσεύει. Συσκευάστε το χώμα με τα χέρια σας και μετά ποτίστε καλά [3] .
Η φροντίδα ενός μεταμοσχευμένου κυδωνιού είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της υγείας του δέντρου. Το μόνο πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να ποτίζετε το δέντρο τακτικά και γενναιόδωρα. Συνεχίστε την άρδευση για τις πρώτες καλλιεργητικές περιόδους.