Πληροφορίες GVCV: Τι είναι ο ιός καθαρισμού των φλεβών της αμπέλου Όταν πρόκειται για την καλλιέργεια σταφυλιών [1] , οι επιλογές είναι απεριόριστες. Ενώ πολλοί κηπουροί επιλέγουν να καλλιεργούν αμπέλια για φρέσκο φαγητό, άλλοι μπορεί να αναζητήσουν ποικιλίες που είναι πιο κατάλληλες για χρήση σε κρασιά, χυμούς ή ακόμα και ζελέ. Αν και υπάρχει πληθώρα επιλογών όσον αφορά τον τύπο, πολλά από τα ίδια ζητήματα μπορεί να ταλαιπωρούν τα αμπέλια [2] . Η πρόληψη και ο εντοπισμός συγκεκριμένων αιτιών της παρακμής του αμπελιού είναι το κλειδί για την άφθονη συγκομιδή των γηγενών σταφυλιών. Αυτό το άρθρο εστιάζει σε πληροφορίες για τον ιό καθαρισμού της φλέβας σταφυλιού (GVCV).
Τι είναι ο ιός καθαρισμού φλεβών σταφυλιού;
Τις τελευταίες δεκαετίες, εμφανίστηκαν περιστατικά καθαρισμού φλεβών σταφυλιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε όλη τη Μεσοδυτική και σε περιοχές του Νότου. Αν και η μείωση της υγείας των αμπελιών με τον ιό καθαρισμού των φλεβών μπορεί να μην είναι άμεσα αισθητή, η ανάπτυξη των φυτών μπορεί να καθυστερήσει με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, οι παραγόμενες συστάδες σταφυλιών μπορεί να μειωθούν σε μέγεθος, να παραμορφωθούν ή ακόμη και να έχουν ανεπιθύμητη υφή.
Ένα από τα πιο αισθητά και εμφανή συμπτώματα καθαρισμού φλεβών εμφανίζεται στις φλέβες των αμπελόφυλλων. Το φύλλωμα των φυτών αρχίζει να παίρνει μια κίτρινη, σχεδόν καθαρή εμφάνιση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό μπορεί να μην συμβεί σε όλα τα φύλλα. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν άλλες ανωμαλίες που σχετίζονται με το φύλλωμα, οι οποίες μπορεί να σηματοδοτούν μείωση της ζωτικότητας των φυτών.
Μεταξύ των μολυσμένων αμπελιών, οι καλλιεργητές μπορεί να παρατηρήσουν ότι τα νέα φύλλα είναι πολύ μικρότερα, μπορεί να παραμορφωθούν, να εμφανίσουν σημάδια κιτρινίσματος και/ή να έχουν μια τσαλακωμένη εμφάνιση. Τα φυλλώματα εμφανίζονται συνήθως πρώτα στα νεαρά φύλλα και αργότερα επηρεάζουν το αμπέλι στο σύνολό του.
Πρόληψη του καθαρισμού των φλεβών των σταφυλιών
Αν και η αιτία αυτού του ιού της αμπέλου δεν είναι ακόμη εντελώς ξεκάθαρη, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποφύγετε τα μολυσμένα φυτά.
Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι διάφορα έντομα μπορεί να παίζουν ρόλο στη μετάδοση του ιού από φυτό σε φυτό, αλλά οι μελέτες δεν έχουν ακόμη καθορίσει ποια παράσιτα μπορεί να ευθύνονται. Διατηρήστε τα φυτά σας απαλλαγμένα από τα ζιζάνια για να αποφύγετε ανεπιθύμητα παράσιτα από την περιοχή και εφαρμόστε οργανικά φυτοφάρμακα, όπως το έλαιο neem [3] , όταν είναι απαραίτητο.
Ο εμβολιασμός και ο πολλαπλασιασμός της αμπέλου μέσω μολυσμένων μοσχευμάτων στελέχους είναι κοινά μέσα με τα οποία ο ιός μεταδίδεται γρήγορα στους αμπελώνες. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα εργαλεία πολλαπλασιασμού είναι καλά αποστειρωμένα και επιλέξτε μόνο τα πιο υγιή μοσχεύματα για ριζοβολία ή εμβολιασμό.
Παρόλο που υπάρχουν ορισμένες ποικιλίες σταφυλιού που παρουσιάζουν εμφανή αντοχή στο GVCV, η διασφάλιση ότι τα φυτά που αγοράζονται και πολλαπλασιάζονται είναι απαλλαγμένα από ασθένειες είναι η καλύτερη μορφή πρόληψης.
Νηματώδης σταφυλιού: Πρόληψη νηματωδών ριζών στα αμπέλια
Περιστασιακά, όλοι έχουμε ένα φυτό που δεν κάνει το καλύτερό του και αποτυγχάνει χωρίς προφανή λόγο. Επιθεωρήσαμε ολόκληρο το φυτό και το έδαφος και δεν είδαμε τίποτα ασυνήθιστο, κανένα παράσιτο ή ζωύφιο, κανένα σημάδι ασθένειας. Όταν όμως αφαιρούμε το φυτό από το έδαφος, βλέπουμε τρομερό πρήξιμο και χολή ανάμεσα στις ρίζες. Αυτή είναι μια κλασική περίπτωση του νηματώδους ριζικού κόμπου [1] . Αυτό το άρθρο καλύπτει τι πρέπει να κάνετε για τους νηματώδεις ριζικούς κόμπους των αμπέλων.
Σχετικά με τα νηματώδη σταφυλιού
Δεν συμβαίνει μόνο με τα αμπέλια [2] . Πολλά φυτά μπορεί επίσης να πέσουν θύματα των νηματωδών κόμπων της σταφυλιού. Αυτοί οι φυτικοί παρασιτικοί νηματώδεις, μικροσκοπικού μεγέθους, είναι πιθανώς στο έδαφος πριν από τη φύτευση και είναι καταστροφικοί σε γεμάτους οπωρώνες ή κήπους. Οι νηματώδεις ρίζες των σταφυλιών τρέφονται και προκαλούν πρήξιμο σε νεαρές ρίζες και δευτερεύουσες ρίζες, δημιουργώντας χολή.
Αυτοί οι νηματώδεις μπορούν να μεταφερθούν στο έδαφος, ιδιαίτερα στο υγρό έδαφος που κατεβαίνει ορμητικά σε λόφους με ισχυρές βροχοπτώσεις. Ο νηματώδης κόμπος της ρίζας σταφυλιού μπορεί να υπάρχει στο νερό καθώς κινείται. Ποτέ δεν ξέρεις αν υπάρχουν νηματώδεις ρίζες σταφυλιών ή άλλοι επιβλαβείς νηματώδεις στο έδαφος πριν φυτέψεις.
Οι διαγνώσεις δειγμάτων εδάφους στο κατάλληλο εργαστήριο είναι ο μόνος τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Αναφορές από προηγούμενες καλλιέργειες που καλλιεργήθηκαν στο χωράφι ή στον οπωρώνα μπορεί να παρέχουν πληροφορίες. Ωστόσο, τα υπέργεια σημάδια από νηματώδεις δεν είναι οριστικά. Συμπτώματα όπως μειωμένη ανάπτυξη και σθένος, αδύναμα άκρα και μειωμένη καρποφορία μπορεί να είναι αποτέλεσμα νηματωδών ριζοκόμπων, αλλά μπορεί να προκληθούν από άλλα προβλήματα. Οι νηματώδεις κόμποι ρίζας των σταφυλιών εμφανίζουν ακανόνιστα σχέδια ζημιάς.
Έλεγχος Νηματωδών Κόμβων Ρίζας
Ο έλεγχος των νηματωδών του ριζικού κόμπου είναι συχνά μια περίπλοκη, χρονοβόρα διαδικασία. Το να αφήνουμε το έδαφος να ξαπλώσει σε αγρανάπαυση βοηθά στη μείωση του πληθυσμού των νηματωδών, όπως και η φύτευση καλλιεργειών [3] που δεν τροφοδοτούν τους οργανισμούς, αλλά αυτές οι πρακτικές δεν αποτρέπουν την εκ νέου προσβολή.
Ο υποκαπνισμός του εδάφους είναι μερικές φορές χρήσιμος. Οι τροποποιήσεις του εδάφους όπως το λίπασμα ή η κοπριά βοηθούν στην παραγωγή καλύτερης καλλιέργειας. Ομοίως, το σωστό πότισμα και η λίπανση βοηθούν τα αμπέλια να αντιστέκονται στις ζημιές. Το να διατηρείτε τα αμπέλια σας υγιή τα κάνει να αντέχουν καλύτερα τις επιπτώσεις των νηματωδών σταφυλιών.
Οι ωφέλιμοι νηματώδεις [4] μπορεί να βοηθήσουν, αλλά μην τους ξεφορτωθείτε πλήρως. Δεν υπάρχει γνωστός τρόπος πρόληψης των νηματωδών ριζοκόμπων. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, οι ακόλουθες πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ορισμένων ζημιών:
- Αγοράστε ανθεκτικούς σπόρους, που επισημαίνονται με ένα “N”
- Αποφύγετε τη μετακίνηση μολυσμένου εδάφους, με το χέρι ή με αγροτικά εργαλεία
- Εναλλάξτε τις καλλιέργειες [5] και φυτέψτε με εκείνες που είναι γνωστό ότι μειώνουν τους πληθυσμούς νηματωδών, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι
- Ηλιοφάνεια του εδάφους [6]
- Τροποποιήστε το έδαφος με θρεπτικά υλικά, όπως λίπασμα για οστρακοειδή
Πληροφορίες για την ανθρακνόζη σταφυλιού – Πώς να αντιμετωπίσετε την ανθρακνόζη στα αμπέλια
Η ανθρακνόζη [1] είναι μια εξαιρετικά συχνή ασθένεια πολλών ειδών φυτών. Στα σταφύλια [2] , ονομάζεται σήψη από το μάτι του πτηνού, το οποίο περιγράφει λίγο πολύ τα συμπτώματα. Τι είναι η ανθρακόζη σταφυλιού; Είναι μια μυκητιακή ασθένεια που δεν είναι εγγενής και πιθανότατα εισήχθη από την Ευρώπη το 1800. Αν και είναι ως επί το πλείστον καλλυντική ασθένεια, τα σταφύλια με ανθρακνόζη είναι αντιαισθητικά και η εμπορική αξία μειώνεται. Ευτυχώς, είναι διαθέσιμη η προληπτική θεραπεία της ανθρακνόζης σταφυλιού.
Πληροφορίες ανθρακνόζης σταφυλιού
Ακραία σταφύλια; Αυτό μπορεί να προκληθεί από την ανθρακνόζη στα αμπέλια. Το πρόβλημα επηρεάζει επίσης τους βλαστούς και τα φύλλα και μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ευρωστία στα αμπέλια, επηρεάζοντας την παραγωγή και την εμφάνιση. Πολλές εμπορικές καλλιέργειες και καλλωπιστικά φυτά αναπτύσσουν αυτή τη μυκητιακή ασθένεια, ειδικά σε υγρές, θερμές περιόδους. Όπως με κάθε μυκητιακή ασθένεια, η πάθηση είναι μεταδοτική και εξαπλώνεται εύκολα σε καταστάσεις αμπελώνα.
Τα σημάδια των καφέ αλλοιώσεων στα φύλλα και τους μίσχους μπορεί να είναι τα πρώτα συμπτώματα της ανθρακνόζης στα αμπέλια. Η ασθένεια μοιάζει με τη ζημιά από το χαλάζι, δημιουργώντας νεκρωτικές, ακανόνιστες κηλίδες με σκούρα φωτοστέφανα. Οι μολυσμένες περιοχές ραγίζουν και κάνουν τα αμπέλια να είναι εύθραυστα. Με την πάροδο του χρόνου, οι κηλίδες συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερες βλάβες που είναι βυθισμένες και μπορεί να έχουν κοκκινοκαφέ, ανασηκωμένες άκρες.
Αυτές οι ανυψωμένες άκρες διακρίνουν τον μύκητα από τον τραυματισμό από χαλάζι και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε πλευρά των στελεχών και των φύλλων. Στους καρπούς, τα κέντρα είναι ανοιχτό γκρι και περιβάλλονται από παχιά, σκούρα περιθώρια, δίνοντας το όνομα rot’s eye rot στην ασθένεια. Μπορείτε ακόμα να φάτε τα σταφύλια, αλλά τα προσβεβλημένα φρούτα μπορεί να σπάσουν και η αίσθηση και η γεύση του στόματος να εξαντληθούν.
Τα σταφύλια με ανθρακνόζη υποφέρουν από τον μύκητα Elsinoe ampelina . Διαχειμάζει σε φυτικά υπολείμματα και στο έδαφος και ζωντανεύει όταν οι συνθήκες είναι υγρές και οι θερμοκρασίες είναι πάνω από 36 βαθμούς Φ. (2 C.). Τα σπόρια εξαπλώνονται μέσω της βροχής και του ανέμου, γεγονός που καθιστά εύκολο να μολύνει ολόκληρο τον αμπελώνα γρήγορα εάν δεν ελεγχθεί. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, η μόλυνση εξελίσσεται γρήγορα και τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν 13 ημέρες μετά την έκθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες ανθρακνόζης σταφυλιού, σχηματίζονται καρποφόρα σώματα στις βλάβες και προκαλούν μια δεύτερη πηγή εισαγωγής. Αυτά τα καρποφόρα σώματα καθιστούν δυνατή τη συνέχιση της εξάπλωσης της νόσου καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
Θεραπεία ανθρακνόζης σταφυλιού
Ξεκινήστε με αμπέλια απαλλαγμένα από ασθένειες από αξιόπιστους προμηθευτές που είναι ανθεκτικά στους μύκητες. Αποφύγετε τα γαλλικά υβρίδια, τα οποία είναι ευαίσθητα στη νόσο και το Vinus vinifera .
Σε καθιερωμένους αμπελώνες, η υγιεινή αποδεικνύεται σημαντικός έλεγχος. Καθαρίστε παλιά φυτικά υπολείμματα και καταστρέψτε το μολυσμένο υλικό. Κλαδέψτε τα μολυσμένα αμπέλια και αφαιρέστε τα άρρωστα φρούτα.
Εφαρμόστε υγρό θείο ασβέστη στις αρχές της άνοιξης, λίγο πριν σπάσουν τα μπουμπούκια. Το σπρέι σκοτώνει τα αρχικά σπόρια και αποτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη της νόσου. Εάν έχει ανακαλυφθεί ασθένεια κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, συνιστώνται πολλά μυκητοκτόνα, αλλά κανένα δεν παρέχει τόσο πλήρη έλεγχο όσο η εφαρμογή υγρού θείου ασβέστη στις αρχές της περιόδου.