Οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών: Μάθετε για τους καλύτερους τύπους σταφυλιών για κρασί Τα σταφύλια [1] είναι ευρέως καλλιεργούμενα φρούτα και πολυετή αμπέλια. Οι καρποί αναπτύσσονται σε νέους βλαστούς, που ονομάζονται καλάμια, που είναι χρήσιμοι για την παρασκευή ζελέ, πίτας, κρασιού και χυμού ενώ τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική. Μπορούν να καταναλωθούν και ως φρέσκα. Αυτό το άρθρο συζητά ποια σταφύλια χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρασιού.
Ποια είναι τα καλύτερα σταφύλια για κρασί;
Το να πούμε ότι υπάρχουν πολλές οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών είναι υποτιμητικό. Αυτά περιλαμβάνουν σταφύλια που ωριμάζουν νωρίς την εποχή, εκείνα που είναι πρώιμα έως μεσαίας ωρίμανσης, μεσαίας έως όψιμης ωρίμανσης και, φυσικά, τα σταφύλια όψιμης ωρίμανσης. Αυτά που θα επιλέξετε θα εξαρτηθούν από την περιοχή και τις προτιμήσεις σας.
Οι πρώιμες ποικιλίες περιλαμβάνουν:
- Chardonnay
- Viognier
- Gamay νουάρ
- Sauvignon Blanc
- Πεπόνι
- Pinot noir
- Μοσχάτο Μπλαν
- Πορτοκαλί Μοσχάτο
Οι πρώιμες ποικιλίες μέσης ωρίμανσης είναι:
- Άρνεις
- Trousseau gris
- Chenin blanc
- Τίντα Μαδέιρα
- Gewurztraminer
- Tempranillo
- Malvasia vianca
- Syrah
- Semillon
- Sylvaner
Οι οινοποιήσιμες ποικιλίες μεσαίας και όψιμης ωρίμανσης περιλαμβάνουν:
- Ζινφαντέλ
- Μπάρμπερα
- Μπέργκερ
- Σάρδιος λίθος
- Εκατόνταρχος
- Colombard
- Φρέισα
- Grenache
- Marsanne
- Merlot
- Ρίσλινγκ
- Sangiovese
- Συμφωνία
- Αλικάντε Μπουσέτ
- Φράγκο Cabernet
- Sauvignon
- Cinsaut
- Ντολτσέτο
- Durif
- Malbec
- Tannet
- Nebbiolo
- Βαλντιγκίε
Τα καλύτερα είδη οινοποιήσιμων σταφυλιών που αναπτύσσονται αργότερα είναι:
- Ruby Cabernet
- Rubired
- Αποστολή
- Petit Verdot
- Μοσχάτο Αλεξανδρείας
- Αγλιάνικο
- Carignane
- Mourvedre
- Μοντεπουλτσιάνο
Πώς να καλλιεργήσετε σταφύλια για οινοποίηση στο σπίτι
Η καλλιέργεια οινοποιήσιμων ποικιλιών σταφυλιών είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση. Επιλέξτε ένα μοσχεύματα για να πολλαπλασιάσετε ένα νέο αμπέλι, λαμβάνοντας ένα ή δύο μοσχεύματα ανά φυτό. Αυτό πρέπει να γίνει στα τέλη του φθινοπώρου όταν τα φύλλα έχουν πέσει.
Το κόψιμο πρέπει να έχει διάμετρο ¼ ίντσας και να λαμβάνεται από καλάμια τουλάχιστον ενός έτους. Κάντε την τομή ακριβώς κάτω από ένα μπουμπούκι σε γωνία 45 μοιρών και μετά μια άλλη περίπου μια ίντσα (2,5 εκ.) πάνω από το μπουμπούκι. Στο κόψιμο πρέπει να υπάρχουν τρία μπουμπούκια.
Αποθηκεύστε τα μοσχεύματα σε τύρφη σφραγισμένα με πλαστικό και διατηρήστε τα στο ψυγείο στους 40 βαθμούς Φ. (4 C.) μέχρι την άνοιξη. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να αγοράσετε αυτά τα μοσχεύματα από μια αξιόπιστη εταιρεία αυτή τη στιγμή.
Φύτευση Οινοποιήσιμων Ποικιλιών Σταφυλιών
Επιλέξτε μια τοποθεσία στο σπίτι που δέχεται 6 ώρες άμεσο ηλιακό φως κάθε μέρα. Δεν πρέπει να υπάρχει σκιά. Τα αμπέλια μπορούν να ανεχθούν το pH από 5,5 έως 7,5. Το καλά στραγγιζόμενο έδαφος είναι το καλύτερο, ενώ το λίπασμα δεν είναι απαραίτητο για την καλλιέργεια σταφυλιών. Μην χρησιμοποιείτε ζιζανιοκτόνα κοντά στο αμπέλι.
Κατά τη φύτευση την άνοιξη, το άκρο του μοσχεύματος πρέπει να βρίσκεται στο έδαφος ενώ το πλησιέστερο άκρο πρέπει να είναι πάνω από το έδαφος.
Εάν αγοράσατε το αμπέλι από φυτώριο, μουλιάστε τις ρίζες για 3 ώρες. Η τρύπα πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από το ριζικό σύστημα της αμπέλου. Διατηρήστε μια απόσταση 6 έως 8 ποδιών (2 έως 2,5 μ.) μεταξύ των φυτών και 9 πόδια (3 μ.) μεταξύ των σειρών. Οποιοδήποτε ποντάρισμα πρέπει να είναι περίπου 5 έως 6 πόδια (1,5 έως 2 μ.) σε ύψος.
Ποτίστε με μια ίντσα (2,5 εκ.) νερό την εβδομάδα για την πρώτη καλλιεργητική περίοδο. Δεν πρέπει να γονιμοποιήσετε τα φυτά [2] για τον πρώτο χρόνο.
Το κλάδεμα [3] και το ξεβοτάνισμα των οινοποιήσιμων σταφυλιών σας θα είναι απαραίτητα προκειμένου να επιτύχετε την περιζήτητη συγκομιδή [4] που είναι απαραίτητη για την παρασκευή του κρασιού σας.
Ποικιλίες αμπέλου: Διαφορετικοί τύποι σταφυλιών
Θέλετε να κάνετε το δικό σας ζελέ σταφυλιού ή να φτιάξετε το δικό σας κρασί; Υπάρχει ένα σταφύλι εκεί έξω για σένα. Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες διαθέσιμες ποικιλίες σταφυλιού, αλλά μόνο μερικές δεκάδες καλλιεργούνται σε οποιοδήποτε βαθμό με λιγότερες από 20 να αποτελούν ολόκληρη την παγκόσμια παραγωγή. Ποιες είναι μερικές από τις πιο κοινές ποικιλίες σταφυλιών και ορισμένα χαρακτηριστικά των διαφορετικών τύπων σταφυλιών;
Είδη αμπέλου
Οι ποικιλίες αμπέλου χωρίζονται σε επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια [1] . Αυτό σημαίνει ότι τα επιτραπέζια σταφύλια χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για κατανάλωση και συντήρηση, ενώ τα οινοποιήσιμα σταφύλια για, το μαντέψατε, κρασί. Ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τα δύο.
Οι αμερικανικές ποικιλίες αμπέλου και τα υβρίδια καλλιεργούνται γενικά ως επιτραπέζια σταφύλια και για χυμό και κονσερβοποίηση. Είναι επίσης οι πιο κοινές ποικιλίες σταφυλιών για τον κηπουρό του σπιτιού.
Α, υπάρχει και ένα τρίτο είδος σταφυλιού, αλλά δεν καλλιεργείται συνήθως. Υπάρχουν πάνω από 20 είδη άγριων σταφυλιών σε όλο τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τέσσερις πιο κοινές ποικιλίες άγριων σταφυλιών είναι:
- Σταφύλι στις όχθες του ποταμού ( V. riparia )
- Παγετό σταφύλι ( V. vulpine )
- Καλοκαιρινό σταφύλι ( V. aestivalis )
- Σταφύλι Catbird ( V. palmate )
Αυτά τα άγρια σταφύλια είναι σημαντικές πηγές τροφής για την άγρια ζωή και βρίσκονται συχνά σε υγρό, γόνιμο δασικό έδαφος κοντά σε ρυάκια, λιμνούλες και παρυφές δρόμων. Οι περισσότερες από τις σύγχρονες ποικιλίες επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών προέρχονται από ένα ή περισσότερα είδη άγριων σταφυλιών.
Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι σταφυλιών κατάλληλοι για καλλιέργεια στον κήπο σας [2] , ανάλογα με την κλιματική περιοχή σας. Ζεστές περιοχές με ζεστές, ξηρές μέρες και δροσερές, υγρές νύχτες είναι ιδανικές για την καλλιέργεια οινοποιήσιμων σταφυλιών, Vitis vinifera . Αυτοί οι άνθρωποι σε πιο δροσερές περιοχές μπορούν να φυτέψουν μια ποικιλία επιτραπέζιων σταφυλιών ή άγριων σταφυλιών.
Κοινές ποικιλίες σταφυλιού
Τα περισσότερα από τα οινοποιήσιμα σταφύλια που καλλιεργούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εμβολιασμένα ευρωπαϊκά σταφύλια. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει ένα βακτήριο στα αμερικανικά εδάφη που είναι θανατηφόρο για τα μη γηγενή σταφύλια. Ο εμβολιασμός στο υποκείμενο των γηγενών σταφυλιών δίνει στο ευρωπαϊκό απόθεμα φυσική αντοχή. Μερικές από αυτές τις γαλλοαμερικανικές ποικιλίες περιλαμβάνουν:
- Βιντάλ Μπλανκ
- Σεϊβάλ Μπλανκ
- DeChaunac
- Chambourcin
Οι ποικιλίες που δεν είναι ευρωπαϊκής προέλευσης περιλαμβάνουν:
- Chardonnay
- Cabernet Sauvignon
- Pinot
Τα αμερικανικά οινοποιήσιμα σταφύλια (τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στο κρύο από τα υβριδικά ή ξένα σταφύλια) περιλαμβάνουν:
- Ομόνοια
- Νιάγρα
- Ντέλαγουερ
- Εξάρτηση
- Canadice
Το Concord πιθανότατα χτυπά ένα κουδούνι, καθώς είναι ένα κοινό επιτραπέζιο σταφύλι που φτιάχνεται συχνά σε ζελέ [3] . Το Niagra είναι ένα λευκό σταφύλι που τρώγεται επίσης νόστιμο από το αμπέλι. Τα Canadice, Catawba, Muscadine [4] , Steuben, Bluebell, Himrod και Vanessa είναι επίσης δημοφιλή επιτραπέζια σταφύλια.
Υπάρχουν πολλές άλλες ποικιλίες επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών, η καθεμία με ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Ένα καλό φυτώριο θα μπορεί να σας κατευθύνει ως προς το ποιες ποικιλίες είναι κατάλληλες για την περιοχή σας.
Σταφύλια που καλλιεργούνται σε δοχεία: Συμβουλές για φύτευση αμπέλων σε γλάστρες
Εάν δεν έχετε χώρο ή χώμα για έναν παραδοσιακό κήπο, τα δοχεία είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. και τα σταφύλια [1] , είτε το πιστεύετε είτε όχι, χειρίζονται πολύ καλά τη διάρκεια ζωής του δοχείου. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο καλλιέργειας σταφυλιών σε δοχείο.
Συμβουλές για τη φύτευση αμπέλων σε γλάστρες
Μπορούν να καλλιεργηθούν σταφύλια σε δοχεία; Ναι μπορούν. Στην πραγματικότητα, η φροντίδα των σταφυλιών που καλλιεργούνται σε δοχεία δεν είναι καθόλου περίπλοκη. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων για να κάνετε την καλλιέργεια αμπέλου σε γλάστρα μια ευκολότερη, πιο επιτυχημένη προσπάθεια.
Η καλλιέργεια ενός αμπελιού σε γλάστρα απαιτεί ορισμένα συγκεκριμένα υλικά. Πρώτα, πρέπει να επιλέξετε το δοχείο σας. Μαύρες ή σκουρόχρωμες πλαστικές γλάστρες θερμαίνονται στον ήλιο και μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική ζέστη στις ρίζες του αμπελιού σας. Τα ξύλινα δοχεία είναι μια καλή εναλλακτική. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε σκούρο πλαστικό, προσπαθήστε να τακτοποιήσετε το δοχείο σας έτσι ώστε να μένει στη σκιά αλλά το κλήμα σας στον ήλιο. Το δοχείο σας θα πρέπει επίσης να είναι τουλάχιστον 15 γαλόνια (57 λίτρα).
Το επόμενο πράγμα που χρειάζεστε είναι μια καλή πέργκολα. Αυτό μπορεί να είναι οποιοδήποτε σχήμα ή υλικό σας αρέσει, αρκεί να είναι ισχυρό και να έχει διάρκεια. Καθώς το αμπέλι σας μεγαλώνει (και θα μεγαλώνει για πολλά χρόνια), θα πρέπει να κρατήσει πολύ υλικό.
Τα αμπέλια συνήθως καλλιεργούνται από μοσχεύματα [2] . Η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε το μοσχάρι σας είναι αρχές φθινοπώρου.
Βάλτε πέτρες ή φελιζόλ στον πάτο του δοχείου σας για αποστράγγιση και μετά προσθέστε χώμα και μια στρώση σάπια φύλλα [3] . Τα σταφύλια θα αναπτυχθούν σε σχεδόν οποιοδήποτε είδος εδάφους, αλλά προτιμούν την υγρή λάσπη. Δεν χρειάζονται ουσιαστικά λίπασμα, αλλά αν επιλέξετε να τα ταΐσετε [4] , χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο [5] .
Διατήρηση σταφυλιών που καλλιεργούνται στο δοχείο σας
Αφήστε το κλήμα σας να αναπτυχθεί ελεύθερα μέχρι τον πρώτο παγετό. Αυτό του δίνει χρόνο να δημιουργήσει ένα καλό ριζικό σύστημα. Μετά από αυτό, κλαδέψτε τη νέα ανάπτυξη [6] πολύ πίσω έτσι ώστε να μείνουν μόνο δύο μπουμπούκια. Τα μπουμπούκια είναι μικρές προεξοχές που μοιάζουν με σπυράκια στον κορμό. Το κλάδεμα μπορεί να φαίνεται δραστικό, αλλά την άνοιξη κάθε ένα από αυτά τα μπουμπούκια θα μεγαλώσει σε ένα νέο κλαδί.
Τα αμπέλια χρειάζονται λίγο χρόνο και προσπάθεια πριν από την απόδοσή τους, και τα σταφύλια που καλλιεργούνται σε δοχεία δεν διαφέρουν. Δεν θα δείτε πραγματικά κανένα σταφύλι μέχρι το δεύτερο πλήρες έτος ανάπτυξης. Η πρώτη χρονιά είναι για να εκπαιδεύσετε το κλήμα να ακολουθεί το πέργκολό σας με δέσιμο και κλάδεμα.
Λόγω των περιορισμών μεγέθους ενός δοχείου, θα πρέπει να διατηρήσετε μόνο ένα ή δύο κλαδιά από τον κεντρικό κορμό σας. Επίσης, κλαδέψτε τους δρομείς που σέρνονται μακριά από την πέργκολα. Ειδικά με περιορισμένες ρίζες, ένα μικρότερο κλήμα δημιουργεί σταφύλια υψηλότερης ποιότητας.