Μπορώ να καλλιεργήσω κυδωνιά από σπόρους: Μάθετε για τη βλάστηση των σπόρων κυδωνιών Σίγουρα, μπορείτε να αγοράσετε ένα δενδρύλλιο κυδωνιού από ένα φυτώριο, αλλά τι διασκεδαστικό είναι αυτό; Η αδερφή μου έχει ένα υπέροχο κυδώνι [1] στην αυλή της και φτιάχνουμε τακτικά τα φρούτα σε νόστιμες κονσέρβες κυδωνιού. Αντί να πάω στο σπίτι της για να προμηθευτώ φρούτα, σκέφτηκα την ερώτηση «μπορώ να καλλιεργήσω κυδώνι από σπόρους». Αποδεικνύεται ότι το κυδώνι που καλλιεργείται με σπόρους είναι πράγματι μια μέθοδος πολλαπλασιασμού μαζί με τη στρωματοποίηση και τα μοσχεύματα σκληρού ξύλου [2] . Ενδιαφέρεστε να καλλιεργήσετε φρούτα κυδωνιού από σπόρους; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να μεγαλώσετε ένα κυδώνι από σπόρους και πόσο χρόνο χρειάζεται για να αναπτυχθεί μετά τη βλάστηση των σπόρων κυδωνιού.
Μπορώ να καλλιεργήσω κυδώνι από σπόρους;
Πολλά είδη φρούτων μπορούν να ξεκινήσουν από σπόρους. Δεν θα είναι όλα αληθινά με το μητρικό φυτό, συμπεριλαμβανομένου του κυδώνιου, αλλά αν είστε περίεργος, πειραματικός κηπουρός όπως εγώ, τότε δοκιμάστε οπωσδήποτε να καλλιεργήσετε φρούτα κυδωνιού από σπόρους!
Πώς να καλλιεργήσετε ένα κυδώνι από σπόρους
Η βλάστηση του κυδωνιού δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αν και χρειάζεται κάποιος προγραμματισμός, καθώς οι σπόροι χρειάζονται μια περίοδο ψύξης ή στρωματοποίησης πριν από τη φύτευση.
Αποκτήστε τον καρπό του κυδωνιού το φθινόπωρο και διαχωρίστε τους σπόρους από τον πολτό. Πλένουμε τους σπόρους σε καθαρό νερό, τους στραγγίζουμε και τους αφήνουμε να στεγνώσουν σε χαρτί κουζίνας για μια μέρα περίπου σε δροσερό μέρος μακριά από τον ήλιο.
Τοποθετήστε τους ξηρούς σπόρους σε μια σακούλα με φερμουάρ που έχει γεμίσει περίπου τα ¾ με καθαρή, υγρή άμμο ή βρύα σφάγνου. Σφραγίστε τη σακούλα και ρίξτε απαλά τους σπόρους στη γεμάτη άμμο σακούλα. Τοποθετούμε τη σακούλα στο ψυγείο για τρεις μήνες να στρωματοποιηθεί.
Αφού περάσουν περίπου τρεις μήνες, ήρθε η ώρα να φυτέψουμε τους σπόρους κυδωνιού. Φυτέψτε 1-2 σπόρους σε μια γλάστρα γεμάτη με μείγμα γλάστρας. Οι σπόροι πρέπει να φυτευτούν σε βάθος περίπου ½ ίντσας (1 cm.). Ποτίστε καλά τους σπόρους και τοποθετήστε τους σπόρους σε γλάστρα σε ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό.
Μόλις οι σπόροι έχουν φυτρώσει και δείχνουν το δεύτερο σετ φύλλων τους, επιλέξτε το πιο αδύναμο φυτό από κάθε γλάστρα και τραβήξτε το ή τραβήξτε το έξω.
Πριν φυτέψετε τα σπορόφυτα έξω, σκληρύνετε τα [3] για μερικές ώρες κάθε μέρα, αφού ο καιρός έχει ζεσταθεί και έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού. Σταδιακά, αυξήστε τον χρόνο τους έξω κάθε μέρα κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας μέχρι να εγκλιματιστούν πλήρως.
Εάν τα σπορόφυτα βλάστησαν σε γλάστρες τύρφης, φυτέψτε τα με αυτόν τον τρόπο. Εάν βρίσκονταν σε διαφορετικό τύπο γλάστρας, αφαιρέστε τα απαλά από τη γλάστρα και φυτέψτε τα στο ίδιο βάθος που μεγάλωναν αυτήν τη στιγμή.
Ενώ η ποιότητα των καρπών μπορεί να είναι ένα στοίχημα, η φύτευση κυδωνιού από σπόρους εξακολουθεί να είναι διασκεδαστική και σίγουρα τα φρούτα που θα προκύψουν θα είναι κατάλληλα για μαγειρικούς σκοπούς. Τα σπορόφυτα κυδώνι δέχονται επίσης μοσχάρια από ποικιλίες αχλαδιών καθώς και μερικά άλλα κυδωνιά που θα σας δώσουν επιλογές από πολλές ποικιλίες φρούτων σε αυτό το είδος ανθεκτικού υποκείμενου.
Ποικιλίες φρούτων κυδωνιών – Τύποι κυδωνιών για το τοπίο
Το κυδώνι [1] είναι δυστυχώς ένα οπωροφόρο δέντρο που παραβλέπεται πολύ συχνά για τον κήπο. Αυτό το δέντρο που μοιάζει με μηλιά παράγει όμορφα ανοιξιάτικα άνθη και νόστιμους καρπούς. Αν θέλετε κάτι μοναδικό για τον κήπο σας, σκεφτείτε μια από τις πολλές ποικιλίες κυδωνιού.
Τι είναι το Κυδώνι;
Το κυδώνι είναι ένα φρούτο που έχει ξεχαστεί από πολλούς, αλλά είναι και από αυτά που αξίζει μια επιστροφή. Το κυδώνι είναι ένα οπωροφόρο δέντρο που μεγαλώνει σε ύψος περίπου 8 έως 15 πόδια (2-5 μ.) κατά την ωριμότητα. Αναπτύσσεται στριμμένα και τσακισμένα κλαδιά που προσθέτουν μεγάλο οπτικό ενδιαφέρον στον κήπο όλες τις εποχές του χρόνου. Την άνοιξη, ανθίζει και στα τέλη του καλοκαιριού παράγει τον καρπό του κυδωνιού: ένα σκληρό, όξινο, σαν μήλο φρούτο [2] που είναι υπέροχο όταν μαγειρεύεται ή ψήνεται.
Ποικιλίες Φρούτων Κυδωνιών
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, ποικιλίες και ποικιλίες κυδωνιών από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε για να προσθέσετε αυτό το ενδιαφέρον δέντρο και νόστιμο φρούτο στον κήπο και την κουζίνα σας. Όταν είναι πολύ ώριμα, αυτά τα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν ωμά, αλλά τα περισσότερα είναι πολύ σκληρά και πρέπει να μαγειρευτούν πρώτα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ζελέ, επειδή το κυδώνι είναι γεμάτο με πηκτίνη.
Εδώ είναι μερικά είδη κυδωνιών για να δοκιμάσετε στον κήπο σας:
Πορτοκαλί . Οι περισσότερες ποικιλίες κυδωνιού είναι ποικιλίες του είδους Cydonia oblonga . Ένα από αυτά είναι το «πορτοκάλι» και παράγει ένα στρογγυλό, πολύ αρωματικό φρούτο με σάρκα με πορτοκαλί απόχρωση. Αυτό είναι ένα από τα πιο μαλακά φρούτα κυδωνιού, οπότε αν θέλετε να δοκιμάσετε να φάτε το κυδώνι ωμό, αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να κάνετε.
Cooke’s Jumbo . Αυτή η ποικιλία παράγει όμορφα λευκά-ροζ άνθη την άνοιξη και έναν καρπό που είναι μεγάλος και σε σχήμα αχλαδιού. Το «Cooke’s Jumbo» χρησιμοποιείται καλύτερα για ψήσιμο, λαθροθηρία και παρασκευή κονσερβών και ζελέ.
Πρωταθλητής . Η ποικιλία «Champion» είναι πολύ γνωστή στους λάτρεις του κυδωνιού για μια λεπτή γεύση που μοιάζει με λεμόνι. Ο καρπός έχει σχήμα αχλαδιού και έχει μια ασαφή χρυσαφένια φλούδα. Παράγει καρπούς αργότερα το φθινόπωρο.
Ανανάς . Μια δημοφιλής ποικιλία, ο «Ανανάς» ονομάζεται για τη γεύση του. Το άρωμα και η γεύση είναι πολύ παρόμοια με τον ανανά. Αυτό το νόστιμο κυδώνι χρησιμοποιείται για ψήσιμο και μαγείρεμα και είναι μια από τις πιο συχνά καλλιεργούμενες ποικιλίες.
Ο νάνος του Πλούσιου . Για ένα μικρότερο δέντρο που παράγει μεγάλους καρπούς, προτιμήστε το ‘Rich’s Dwarf’. Αυτή η ποικιλία παράγει ένα μεγάλο καρπό, αλλά σε ένα νάνο δέντρο που θα αυξηθεί μόνο σε 8 ή 10 πόδια (2-3 μ.).
Ανθοφορία Κυδώνι . Ένα άλλο είδος δέντρου που ονομάζεται κυδώνι είναι το ανθισμένο κυδώνι [3] , Chaenomeles speciosa . Η πιο χαρακτηριστική πτυχή αυτού του δέντρου είναι τα φωτεινά, φλογισμένα λουλούδια του. Ο καρπός δεν είναι τόσο αξιοσημείωτος όσο εκείνος του C. oblonga , γι’ αυτό και οι περισσότεροι κηπουροί τον επιλέγουν για τις διακοσμητικές ανθοφορίες.
Συγκομιδή Καρπού Κυδωνιού – Πώς να Διαλέξετε Φρούτα Κυδωνιών
Το κυδώνι [1] είναι ένα φρούτο, που έχει σχήμα στριμωγμένο αχλάδι [2] , με εξαιρετικά στυφή γεύση όταν είναι ωμό αλλά υπέροχο άρωμα όταν είναι ώριμο. Τα σχετικά μικρά δέντρα (15-20 πόδια (4,5 έως 6 μ.)) είναι ανθεκτικά στις ζώνες USDA 5-9 και χρειάζονται τις κρύες θερμοκρασίες του χειμώνα για να τονώσουν την ανθοφορία. Τα ροζ και λευκά άνθη παράγονται την άνοιξη ακολουθούμενα από ασαφή νεαρά φρούτα. Το θάμπωμα εξαφανίζεται καθώς ωριμάζει ο καρπός, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι η εποχή συλλογής κυδωνιών. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πότε να μαζέψετε και πώς να μαζέψετε τα φρούτα του κυδωνιού.
Πότε να μαζέψετε τα φρούτα του κυδωνιού
Το κυδώνι μπορεί να μην είναι ένα οικείο φρούτο για εσάς, αλλά κάποτε ήταν ένα εξαιρετικά δημοφιλές βασικό προϊόν στον οπωρώνα του σπιτιού. Το μάζεμα των φρούτων του κυδωνιού ήταν μια κανονική αγγαρεία για πολλές οικογένειες, που ήταν λιγότερο αγγαρεία όταν σκεφτόταν ο προορισμός του φρούτου – ζελέ και μαρμελάδες ή προστέθηκε σε μηλόπιτες, σάλτσα μήλου και μηλίτη.
Το κυδώνι, κατά κανόνα, δεν ωριμάζει στο δέντρο αλλά, αντίθετα, απαιτεί δροσερή αποθήκευση. Ένα πλήρως ώριμο κυδώνι θα είναι εντελώς κίτρινο και θα αποπνέει ένα γλυκό άρωμα. Πώς καταλαβαίνετε λοιπόν πότε είναι εποχή συλλογής κυδωνιών;
Θα πρέπει να ξεκινήσετε τη συγκομιδή του καρπού του κυδωνιού όταν αλλάζει από ανοιχτό πράσινο-κίτρινο σε χρυσοκίτρινο χρώμα το φθινόπωρο, συνήθως τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.
Πώς να επιλέξετε το κυδώνι
Το μάζεμα του κυδωνιού πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς ο καρπός μελανιάζει εύκολα. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό ψαλίδι κήπου [3] για να κόψετε τον καρπό από το δέντρο. Επιλέξτε το μεγαλύτερο, κίτρινο φρούτο χωρίς ελαττώματα κατά τη συγκομιδή του κυδωνιού. Μην μαζεύετε κατεστραμμένα, μελανιασμένα ή χυλώδη φρούτα.
Μόλις μαζέψετε το κυδώνι, ωριμάστε το σε μια δροσερή, ξηρή, σκοτεινή περιοχή σε μια στρώση, γυρίζοντας τα φρούτα κάθε μέρα. Εάν έχετε μαζέψει το φρούτο όταν είναι πιο πράσινο από το χρυσοκίτρινο, μπορείτε να το ωριμάσετε αργά με τον ίδιο τρόπο για 6 εβδομάδες πριν το χρησιμοποιήσετε. Ελέγχετε την ωρίμανση κατά καιρούς. Μην αποθηκεύετε το κυδώνι με άλλα φρούτα. Το έντονο άρωμά του θα λερώσει τους άλλους.
Μόλις ωριμάσει ο καρπός, χρησιμοποιήστε το αμέσως. Αν το αφήσετε για πολύ, ο καρπός γίνεται αλευρωμένος. Το κυδώνι μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για έως και 2 εβδομάδες τυλιγμένο σε χαρτί κουζίνας και χωριστά από άλλα φρούτα.