Λίπασμα αμπέλου: Πότε και πώς να γονιμοποιήσετε τα σταφύλια

Λίπασμα αμπέλου: Πότε και πώς να γονιμοποιήσετε τα σταφύλια Τα περισσότερα είδη σταφυλιών είναι ανθεκτικά στις ζώνες καλλιέργειας USDA 6-9 [1] και αποτελούν μια ελκυστική, βρώσιμη προσθήκη στον κήπο με ελάχιστη φροντίδα. Για να βγάλετε τα σταφύλια σας με τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, συνιστάται να κάνετε μια δοκιμή εδάφους [2] . Τα αποτελέσματα της δοκιμής εδάφους σας θα σας πουν εάν πρέπει να λιπάνετε τα αμπέλια σας. Αν ναι, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πότε να ταΐζετε τα αμπέλια και πώς να γονιμοποιήσετε τα σταφύλια.

Λίπανση αμπελιών πριν από τη φύτευση

Εάν είστε ακόμα στα στάδια σχεδιασμού όσον αφορά τα αμπέλια, τώρα είναι η ώρα να διορθώσετε το έδαφος. Χρησιμοποιήστε ένα κιτ δοκιμών στο σπίτι για να προσδιορίσετε τη σύνθεση του εδάφους σας. Γενικά, αλλά ανάλογα με την ποικιλία σταφυλιού, θέλετε ένα pH εδάφους από 5,5 έως 7,0 για βέλτιστη ανάπτυξη. Για να αυξήσετε το pH του εδάφους [3] , προσθέστε δολομιτικό ασβεστόλιθο. για να μειώσετε το pH [4] , τροποποιήστε με θείο ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.

  • Εάν τα αποτελέσματα της δοκιμής σας δείχνουν ότι το pH του εδάφους είναι καλό αλλά το μαγνήσιο [5] λείπει, προσθέστε 1 λίβρα (0,5 κιλά) αλάτων Epsom [6] για κάθε 100 τετραγωνικά πόδια (9,5 τετραγωνικά μέτρα).
  • Εάν διαπιστώσετε ότι το χώμα σας έχει έλλειψη φωσφόρου [7] , εφαρμόστε τριπλό φωσφορικό (0-45-0) σε ποσότητα ½ pound (0,25 kg.), υπερφωσφορικό (0-20-0) σε αναλογία ¼ pound ( 0,10 κιλά) ή οστεάλευρα [8] (1-11-1) σε ποσότητα 2 ¼ λιβρών (1 κιλό) ανά 100 τετραγωνικά πόδια (9,5 τετραγωνικά μέτρα).
  • Τέλος, εάν το έδαφος έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο [9] , προσθέστε ¾ λίβρα (0,35 κιλά) θειικού καλίου ή 10 λίβρες (4,5 κιλά) χλωρής άμμου [10] .

Πότε να ταΐζετε αμπέλια

Τα σταφύλια [11] έχουν βαθιές ρίζες και, ως εκ τούτου, απαιτούν λίγο πρόσθετο λίπασμα αμπέλου. Εκτός αν το χώμα σας είναι εξαιρετικά φτωχό, να είστε προσεκτικοί και να τροποποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο. Για όλα τα εδάφη, λιπάνετε ελαφρά το δεύτερο έτος ανάπτυξης.

Πόση φυτική τροφή πρέπει να χρησιμοποιώ για τα σταφύλια; Εφαρμόστε όχι περισσότερο από ¼ pound (0,10 kg) λιπάσματος 10-10-10 σε κύκλο γύρω από το φυτό, 4 πόδια (1 m.) μακριά από κάθε κλήμα. Σε διαδοχικά χρόνια, εφαρμόστε 1 λίβρα (0,5 κιλά) περίπου 8 πόδια (2,5 μ.) από τη βάση των φυτών που φαίνεται να μην έχουν ζωντάνια.

Εφαρμόστε φυτική τροφή για σταφύλια ακριβώς όταν αρχίζουν να βγαίνουν οι μπουμπούκια την άνοιξη. Η λίπανση πολύ αργά στην εποχή μπορεί να προκαλέσει υπερβολικά εκτεταμένη ανάπτυξη, η οποία μπορεί να αφήσει τα φυτά ευάλωτα σε τραυματισμούς το χειμώνα.

Πώς να γονιμοποιήσετε τα σταφύλια

Τα αμπέλια, όπως σχεδόν κάθε άλλο φυτό, χρειάζονται άζωτο [12] , ειδικά την άνοιξη για να ξεκινήσουν την ταχεία ανάπτυξη. Τούτου λεχθέντος, εάν προτιμάτε να χρησιμοποιείτε κοπριά [13] για να ταΐσετε τα αμπέλια σας, εφαρμόστε την τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Εφαρμόστε 5-10 λίβρες (2-4,5 κιλά) κοπριάς πουλερικών [14] ή κουνελιού [15] , ή 5-20 (2-9 κιλά) λίβες κοπριάς βόδρου [16] ή αγελάδας [17] ανά κλήμα.

Άλλα πλούσια σε άζωτο λιπάσματα αμπέλου (όπως η ουρία [18] , το νιτρικό αμμώνιο [19] και το θειικό αμμώνιο) θα πρέπει να εφαρμόζονται μετά την άνθηση του αμπελιού ή όταν τα σταφύλια έχουν πλάτος περίπου ¼ ίντσας (0,5 εκ.). Εφαρμόστε ½ pound (0,25 kg) θειικού αμμωνίου, 3/8 pound (0,2 kg) νιτρικού αμμωνίου ή ¼ pound (0,1 kg) ουρίας ανά κλήμα.

Ο ψευδάργυρος [20] είναι επίσης ευεργετικός για τα αμπέλια. Βοηθά σε πολλές λειτουργίες των φυτών και μια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε βραχώδεις βλαστούς και φύλλα, με αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση. Εφαρμόστε ψευδάργυρο την άνοιξη μια εβδομάδα πριν ανθίσουν τα αμπέλια ή όταν είναι σε πλήρη άνθηση. Εφαρμόστε ένα σπρέι με συγκέντρωση 0,1 λίβρες ανά γαλόνι (0,05 κιλά/4 λίτρα) στο φύλλωμα της αμπέλου. Μπορείτε επίσης να βουρτσίσετε ένα διάλυμα ψευδάργυρου σε φρέσκα τεμάχια κλαδέματος αφού κλαδέψετε τα σταφύλια σας [21] στις αρχές του χειμώνα.

Η μειωμένη ανάπτυξη των βλαστών, η χλώρωση [22] (κιτρίνισμα) και το καλοκαιρινό έγκαυμα συνήθως σημαίνουν ανεπάρκεια καλίου. Εφαρμόστε λίπασμα καλίου την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού όταν τα αμπέλια μόλις αρχίζουν να παράγουν σταφύλια. Χρησιμοποιήστε 3 λίβρες (1,5 κιλό) θειικού καλίου ανά κλήμα για ήπιες ελλείψεις ή έως 6 λίβρες (3 κιλά) ανά κλήμα για σοβαρές περιπτώσεις.

Witch Finger Grape Vine Facts: Πληροφορίες για τα Witches Finger Grapes

Αν ψάχνετε για ένα σταφύλι με υπέροχη γεύση [1] με ασυνήθιστη εμφάνιση, δοκιμάστε τα σταφύλια με μάγισσα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για αυτή τη συναρπαστική νέα ποικιλία σταφυλιών.

Τι είναι τα Witch Finger Grapes;

Μάλλον δεν θα βρείτε ακόμα αυτά τα ιδιαίτερα σταφύλια στο σούπερ μάρκετ σας, αλλά αξίζει να τα περιμένετε. Καλλιεργείται ως επιτραπέζιο σταφύλι, τόσο η γλυκιά του γεύση όσο και το ασυνήθιστο σχήμα τους τα καθιστούν ελκυστικά τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

Με καστανοκόκκινο χρώμα όταν είναι πλήρως ώριμο, μια συστάδα από σταφύλια μάγισσας μοιάζει με μια σφιχτά συσκευασμένη συστάδα πιπεριών τσίλι [2] . Έχουν λεπτή φλούδα πάνω από ανοιχτόχρωμη, ζουμερή, γλυκιά σάρκα. Το αποτέλεσμα είναι ένα ευχάριστο κούμπωμα ανάμεσα στα δόντια όταν τα δαγκώνετε.

Από πού προέρχονται τα σταφύλια μάγισσας;

Αναπτύχθηκε από υβριδοποιητές χρησιμοποιώντας μια ποικιλία του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας και ένα μεσογειακό σταφύλι, τα σταφύλια μάγισσας είναι ένα ειδικό φρούτο που δεν είναι ακόμη διαθέσιμο για οικιακούς καλλιεργητές. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μόνο μία εταιρεία που τα καλλιεργεί. Καλλιεργούνται στο Bakersfield της Καλιφόρνια και πωλούνται σε αγορές αγροτών της Νότιας Καλιφόρνια. Μερικά συσκευάζονται και αποστέλλονται για εθνική διανομή, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν.

Φροντίδα σταφύλια μάγισσας

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να μπορέσετε να βρείτε αυτά τα ειδικά αμπέλια διαθέσιμα για οικιακούς κήπους, αλλά δεν είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθούν από άλλες ποικιλίες σταφυλιού. Χρειάζονται έντονο ηλιακό φως και καλή κυκλοφορία αέρα. Προσαρμόστε το pH του εδάφους [3] μεταξύ 5,0 και 6,0 πριν από τη φύτευση και προσπαθήστε να διατηρήσετε αυτό το pH όσο τα σταφύλια παραμένουν στη θέση τους. Τοποθετήστε τα φυτά σε απόσταση 2,5 μέτρων μεταξύ τους αν σκοπεύετε να τα μεγαλώσετε σε πέργκολα ή μόλις 4 πόδια (1 μ.) εάν πρόκειται να τα ποντάρετε με κοντάρια. Ποτίστε τα φυτά όταν ο καιρός είναι ξηρός μέχρι να εγκατασταθούν.

Μπορείτε να γονιμοποιήσετε τα σταφύλια με ένα στρώμα κομπόστ [4] κάθε χρόνο, εάν προτιμάτε μια βιολογική καλλιέργεια. Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε λίπασμα σε σακούλα, εφαρμόστε 8 έως 12 ουγγιές (225-340 g.) 10-10-10 γύρω από κάθε φυτό περίπου μια εβδομάδα μετά τη φύτευση. Αυξήστε την ποσότητα σε 1 λίβρα (450 γρ.) το δεύτερο έτος και 20 ουγγιές (565 γρ.) τα επόμενα χρόνια. Κρατήστε το λίπασμα περίπου ένα πόδι από τη βάση του αμπελιού.

Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να μάθουμε να κλαδεύουμε σωστά ένα αμπέλι. Κλαδέψτε το αμπέλι [5] στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, αφού έχει περάσει ο κίνδυνος παγετού, αλλά πριν το αμπέλι αρχίσει να βλάπτει. Αφαιρέστε αρκετά από τα στελέχη για να επιτρέψετε την άφθονη ηλιοφάνεια και τον αέρα και για να κρατήσετε τα αμπέλια από το να υπερβούν τα όριά τους.

Αυτές οι πληροφορίες για τα σταφύλια των μαγισσών θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τα αμπέλια σας. Η καλή τεχνική κλαδέματος έρχεται με εξάσκηση και παρατήρηση.

Fruit Split Of Grapes: Λόγοι για τους οποίους τα σταφύλια ανοίγουν

Με εξαιρετικές, εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, επαρκή και συνεπή άρδευση και ανώτερες πολιτιστικές συνθήκες, το μόνο πράγμα για το οποίο πρέπει να ανησυχούν οι οικιακόι αμπελουργοί είναι πώς θα πάρουν τα σταφύλια πριν το κάνουν τα πουλιά! Δυστυχώς, αυτό το τέλειο trifecta δεν υπάρχει χρόνο με το χρόνο, οδηγώντας στο θέμα του σπασίματος των μούρων σταφυλιού. Ποιες ακριβώς είναι οι αιτίες του σχίσματος των σταφυλιών και τι μπορεί να γίνει για να διορθωθεί η διάσπαση των καρπών των σταφυλιών; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Τι προκαλεί το σχίσιμο των σταφυλιών;

Η ακριβής αιτία των σταφυλιών που ανοίγουν είναι ακόμα υπό συζήτηση, αλλά όλα τα στρατόπεδα φαίνεται να συμφωνούν ότι προέρχεται από την άρδευση, είτε από υπερβολική αφθονία είτε από έλλειψη. Ενώ  τα σταφύλια [1] θα προσαρμοστούν σε χαμηλότερες συνθήκες νερού, οι αποδόσεις θα μειωθούν. Στην ιδανική περίπτωση, η άρδευση είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη παραγωγή και ποιότητα των καρπών. Ο χρόνος αυτής της άρδευσης είναι πρωταρχικής σημασίας.

Οι φλούδες των σταφυλιών που ανοίγουν μπορεί επίσης να προκληθούν από ασθένειες όπως το ωίδιο [2] , ή από παράσιτα όπως ο σκόρος των μούρων σταφυλιού. Ο διαχωρισμός των σταφυλιών μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα των προαναφερθέντων πουλιών που αγαπούν τα μούρα όσο εσείς, και μπορεί να είναι μια συνεχής μάχη. Και μετά, φυσικά, έχουμε τον καιρό. Οι ξαφνικές βροχοπτώσεις ή το χαλάζι κατά την περίοδο που ωριμάζουν τα μούρα τα αφήνει ευαίσθητα στην πιθανότητα να ανοίξουν φλούδες σταφυλιού.

Τι να κάνετε όταν ανοίξουν οι φλούδες σταφυλιών

Για να αποτρέψετε τα πουλιά από το να καταβροχθίσουν ή να καταστρέψουν τα σταφύλια [3] , το δίχτυ ή το μεμονωμένο σάκκο των συστάδων σταφυλιών θα πρέπει να κάνει το κόλπο. Μπορείτε να καταπολεμήσετε το ωίδιο με ένα μυκητοκτόνο [4] και να καταπολεμήσετε τον σκόρο των μούρων με δύο τρόπους. Αρχικά, αφαιρέστε και καταστρέψτε τα νεκρά φύλλα, καθώς το παράσιτο χειμωνιάζει ως νύμφη στα φύλλα. Δεύτερον, ο ψεκασμός ενός εντομοκτόνου [5] μετά την άνθηση και ξανά στα τέλη του καλοκαιριού θα πρέπει να εξαλείψει το παράσιτο.

Μπορείτε να αποφύγετε το ράγισμα του σταφυλιού ποτίζοντας το αμπέλι βαθιά και σχολαστικά στη ζώνη της ρίζας. Η άρδευση με αυλάκι κάθε δύο εβδομάδες σε θερμά κλίματα θα πρέπει να είναι επαρκής ή βάλτε το αμπέλι σε σύστημα άρδευσης με σταγόνες [6] τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Όπως με όλα, υπάρχει μια λεπτή ισορροπία εδώ. Το πολύ νερό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διάσπαση των καρπών των σταφυλιών. Ελαχιστοποιήστε το στρες του νερού από την εποχή της ανθοφορίας μέχρι να μαλακώσει το σταφύλι, όταν τα μούρα αποδίδουν σε απαλό στύψιμο και η περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυξάνεται. Βασικά, να είστε συνεπείς με το πότισμα, αποφεύγοντας το άγχος με κάθε τρόπο και προσαρμόζοντας τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τη Μητέρα Φύση, και παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, μια ξαφνική καταιγίδα μπορεί να οδηγήσει σε ραγίσματα σταφυλιών αφήνοντας τον καρπό ανοιχτό σε παθογόνους οργανισμούς, επομένως ασθένειες ή σήψη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *