Εξοικονόμηση σπόρων ροδάκινου – Πώς να αποθηκεύσετε κουκούτσια ροδάκινου για φύτευση

Εξοικονόμηση σπόρων ροδάκινου – Πώς να αποθηκεύσετε κουκούτσια ροδάκινου για φύτευση Μπορείτε να αποθηκεύσετε κουκούτσια ροδάκινου για φύτευση την επόμενη σεζόν; Αυτή είναι μια ερώτηση που κάνει ίσως κάθε κηπουρός που μόλις τελείωσε ένα ροδάκινο και κοιτάζει κάτω το λάκκο στο χέρι του. Η εύκολη απάντηση είναι: ναι! Η λίγο πιο περίπλοκη απάντηση είναι: ναι, αλλά δεν θα αναπαράγει απαραίτητα το ροδάκινο που μόλις φάγατε. Αν θέλετε να φάτε περισσότερα από τα αγαπημένα σας ροδάκινα, αγοράστε περισσότερα. Αν ψάχνετε για μια περιπέτεια στην κηπουρική και μια νέα ποικιλία ροδάκινου που μπορεί να είναι ακόμα πιο νόστιμο, τότε συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς να αποθηκεύετε κουκούτσια ροδάκινου.

Εξοικονόμηση σπόρων ροδάκινου

Η αποθήκευση σπόρων ροδάκινου μπορεί να μην είναι απαραίτητη, ανάλογα με το πού ζείτε. Για να βλαστήσουν, τα κουκούτσια ροδάκινου πρέπει να εκτίθενται σε παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες. Εάν το κλίμα σας έχει μεγάλους, αξιόπιστα κρύους χειμώνες, μπορείτε απλώς να φυτέψετε το κουκούτσι σας με ροδάκινο [1] απευθείας στο έδαφος. Εάν δεν έχετε δύσκολους χειμώνες ή θέλετε απλώς την πιο πρακτική προσέγγιση, η αποθήκευση σπόρων ροδάκινου είναι λογικό.

Το πρώτο βήμα για την αποθήκευση των σπόρων ροδάκινου είναι το πλύσιμο και το στέγνωμα. Περάστε το λάκκο σας κάτω από το νερό και τρίψτε κάθε σάρκα. Εάν το ροδάκινο σας ήταν ιδιαίτερα ώριμο, ο σκληρός εξωτερικός φλοιός του λάκκου μπορεί να έχει ανοίξει, αποκαλύπτοντας τους σπόρους μέσα. Η εξαγωγή αυτού του σπόρου θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες βλάστησης, αλλά πρέπει να προσέχετε να μην τρυπήσετε ή κόψετε τον σπόρο με οποιονδήποτε τρόπο.

Αποθηκεύστε το σε ανοιχτό χώρο όλη τη νύχτα για να στεγνώσει. Στη συνέχεια το βάζετε σε μια ελαφρώς ανοιχτή πλαστική σακούλα στο ψυγείο. Το εσωτερικό της τσάντας πρέπει να είναι ελαφρώς υγρό, με συμπύκνωση στο εσωτερικό. Εάν η σακούλα φαίνεται να στεγνώνει, προσθέστε λίγο νερό, ανακινήστε την και στραγγίστε την. Θέλετε να διατηρήσετε το λάκκο ελαφρώς υγρό, αλλά όχι μουχλιασμένο.

Βεβαιωθείτε ότι δεν αποθηκεύετε μήλα [2] ή μπανάνες [3] στο ψυγείο ταυτόχρονα – αυτά τα φρούτα εκπέμπουν αέριο, που ονομάζεται αιθυλένιο [4] , το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει την πρόωρη ωρίμανση του λάκκου.

Πώς να αποθηκεύσετε τα κουκούτσια ροδάκινου

Πότε πρέπει να φυτευτούν κουκούτσια ροδάκινου; Οχι ακόμα! Η αποθήκευση των σπόρων ροδάκινου όπως αυτή θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, όταν μπορείτε να ξεκινήσετε τη βλάστηση. Μουλιάστε το λάκκο σας σε νερό για μερικές ώρες και μετά βάλτε το σε μια νέα σακούλα με λίγο βρεγμένο χώμα.

Το ξαναβάζουμε στο ψυγείο. Μετά από ένα ή δύο μήνες, θα πρέπει να αρχίσει να φυτρώνει. Μόλις αρχίσει να φαίνεται μια υγιής ρίζα, τότε ήρθε η ώρα να φυτέψετε το λάκκο σας σε μια γλάστρα.

Clingstone εναντίον Freestone: Μάθετε για τα διαφορετικά κουκούτσια στο φρούτο ροδάκινου

Τα ροδάκινα [1] είναι μέλη της οικογένειας των τριαντάφυλλων μεταξύ των οποίων μπορούν να μετρήσουν τα βερίκοκα [2] , τα αμύγδαλα [3] ,  τα κεράσια [4] και τα δαμάσκηνα [5] ως ξαδέρφια. Περιορίζοντας την ταξινόμησή τους καταλήγουμε στα είδη των κουκουτσιών στα ροδάκινα. Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι πέτρας ροδάκινου;

Ποιοι είναι οι τύποι πέτρας ροδάκινου;

Τα ροδάκινα κατηγοριοποιούνται με βάση τη σχέση μεταξύ του λάκκου και της σάρκας του ροδάκινου. Με άλλα λόγια, πόσο καλά δένει η σάρκα στο λάκκο. Έτσι, έχουμε ροδάκινα με πέτρα, ροδάκινα με λίπος, ακόμη και ροδάκινα με ημιελεύθερη πέτρα. Και τα τρία μπορούν να βρεθούν ως λευκά ή κίτρινα ροδάκινα. Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά μεταξύ clingstone και freestone; Και, τι είναι τα ροδάκινα ημιελεύθερα;

Κλίνγκστοουν εναντίον Φρίστοουν

Η διαφορά ανάμεσα στα ροδάκινα clingstone και freestone είναι πολύ απλή. Σίγουρα θα ξέρετε αν κόβετε ροδάκινο. Ο λάκκος (ενδοκάρπιος) θα κολλήσει με πείσμα στη σάρκα (μεσόκαρπος) του ροδάκινου. Αντίθετα, τα κουκούτσια ροδάκινου freestone αφαιρούνται εύκολα. Στην πραγματικότητα, όταν ένα ροδάκινο χωρίς λίθο κόβεται στη μέση, το κουκούτσι θα πέσει ελεύθερα από τον καρπό καθώς ανασηκώνετε το μισό. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ροδάκινα. βασικά πρέπει να αφαιρέσετε το λάκκο από τη σάρκα, ή να κόψετε ή να τσιμπήσετε γύρω του.

Τα ροδάκινα Clingstone είναι η πρώτη ποικιλία που συλλέγεται από τον Μάιο έως τον Αύγουστο. Η σάρκα είναι κίτρινη με πιτσιλιές κόκκινου καθώς πλησιάζει στο λάκκο ή την πέτρα. Οι πέτρες είναι γλυκές, ζουμερές και μαλακές – ιδανικές για επιδόρπια και προτιμώνται για κονσέρβες και κονσέρβες. Αυτό το είδος ροδάκινου βρίσκεται συχνά σε κονσέρβα σε σιρόπι στο σούπερ μάρκετ και όχι φρέσκο.

Τα ροδάκινα Freestone τρώγονται πιο συχνά φρέσκα, απλά επειδή το κουκούτσι αφαιρείται εύκολα. Αυτή η ποικιλία ροδάκινου είναι ώριμη γύρω στα τέλη Μαΐου έως τον Οκτώβριο. Είναι πιο πιθανό να βρείτε αυτά τα διαθέσιμα φρέσκα στην τοπική αγορά σας αντί για ποικιλίες πέτρας. Είναι λίγο μεγαλύτερα από τις πέτρες, πιο σφιχτά επίσης, αλλά λιγότερο γλυκά και ζουμερά. Ωστόσο, είναι νόστιμα για σκοπούς κονσερβοποίησης και ψησίματος.

Τι είναι τα ροδάκινα Semi-Freestone;

Ο τρίτος τύπος φρούτων με πυρήνες ροδάκινου ονομάζεται ημι-ελεύθερος λίθος. Τα ημι-ελεύθερα ροδάκινα είναι μια νεότερη, υβριδοποιημένη ποικιλία ροδάκινου, ένας συνδυασμός μεταξύ ροδάκινων κουκούτσια και ροδάκινων ελεύθερων λίθων. Μέχρι να ωριμάσει ο καρπός, έχει γίνει κυρίως ελεύθερος λίθος και το κουκούτσι θα πρέπει να είναι αρκετά εύκολο να αφαιρεθεί. Είναι ένα καλό ροδάκινο γενικής χρήσης, επαρκές τόσο για κατανάλωση φρέσκου όσο και για κονσερβοποίηση ή ψήσιμο.

Προστασία από το κρύο Peach Tree: Πώς να προετοιμάσετε μια ροδακινιά για το χειμώνα

Οι ροδακινιές [1] είναι από τα λιγότερο ανθεκτικά στον χειμώνα πυρηνόκαρπα. Οι περισσότερες ποικιλίες θα χάσουν μπουμπούκια και νέα ανάπτυξη στους -15 F. (-26 C.). ο καιρός και μπορεί να σκοτωθεί στους -25 βαθμούς Φαρενάιτ (-31 C.). Είναι κατάλληλα για τις ζώνες του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών [2] 5 έως 9, αλλά ακόμη και αιφνιδιαστικά στιγμιότυπα συμβαίνουν στις θερμότερες περιοχές. Η προστασία από το κρύο της ροδακινιάς είναι μια χειρωνακτική άσκηση αλλά ξεκινά επίσης με την επιλογή ειδών και τη θέση φύτευσης.

Ροδάκινα το χειμώνα

Η χειμερινή φροντίδα της ροδακινιάς ξεκινά με την επιλογή μιας ποικιλίας ροδακινιάς που είναι αρκετά ανθεκτική για το κλίμα σας. Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να αγοράζετε μια γενική ροδακινιά μόνο για να διαπιστώσετε ότι είναι ανθεκτική μόνο στη ζώνη 9 και η ζώνη σας είναι μια 7. Οι ροδακινιές το χειμώνα εκτίθενται σε πολλές πιέσεις. Επιλέξτε μια τοποθεσία στη γη σας που δεν είναι υπερβολικά εκτεθειμένη στον αέρα, τις πλημμύρες ή την έκθεση στον ήλιο του χειμώνα για να αποφύγετε τα χειμωνιάτικα εγκαύματα [3] . Προετοιμάστε μια ροδακινιά για το χειμώνα με καλή διατροφή και αρκετό νερό.

Οι ροδακινιές είναι φυλλοβόλες [4] , αδρανούν και χάνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο. Ένας από τους πιο συνηθισμένους χρόνους για τραυματισμό το χειμώνα είναι το φθινόπωρο, όταν ένα πρώιμο κρυολόγημα βλάπτει ένα δέντρο που δεν είναι ακόμη αδρανές. Η άλλη περίοδος που μπορεί να αναμένεται ζημιά είναι η άνοιξη όταν το δέντρο ξυπνά και τα νέα βλαστάρια σκοτώνονται από έναν όψιμο παγετό.

Η προληπτική προστασία από το κρύο της ροδακινιάς, ή αυτό που ονομάζεται παθητική προστασία, θα διασφαλίσει ότι τα δέντρα θα προστατεύονται νωρίς και μέχρι την άνοιξη.

Πώς να προετοιμάσετε μια ροδακινιά για το χειμώνα

Η τοποθεσία φύτευσης βοηθά στην παροχή ενός μικροκλίματος για το δέντρο που είναι λιγότερο επιβλαβές. Κάθε ιδιοκτησία έχει αλλαγές στην τοπογραφία και την έκθεση. Τα φυτά στην ανατολική ή βόρεια πλευρά μπορούν να αποφύγουν το ηλιακό εγκαύματα.

Το βάψιμο των κορμών των εκτεθειμένων νεαρών φυτών [5] με αραίωση 50 τοις εκατό του χρώματος λατέξ είναι επίσης μια χρήσιμη ασπίδα από τις φθορές του χειμώνα από τον ήλιο.

Αποφύγετε τη λίπανση της ροδακινιάς σας [6] αργά την εποχή, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει τον λήθαργο.

Κλαδέψτε την άνοιξη και πολτοποιήστε γύρω από τη ριζική ζώνη του φυτού μέχρι τον Οκτώβριο αλλά αφαιρέστε το γύρω από τον κορμό τον Απρίλιο.

Η τοποθέτηση του δέντρου σε μια πλαγιά βοηθά στην αποφυγή πλημμυρών και λιμνασμάτων που μπορεί να παγώσουν και να βλάψουν το ριζικό σύστημα του φυτού.

Χειμερινή φροντίδα Peach Tree

Η προστασία των ροδακινιών το χειμώνα με θόλο λειτουργεί καλύτερα σε μικρότερα δέντρα. Η πρακτική περιλαμβάνει τη χρήση καλυμμάτων πολυπροπυλενίου για σύντομες περιόδους. Η ανέγερση ενός πλαισίου πάνω από το μικρό δέντρο και το δέσιμο πάνω από το κάλυμμα μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη προστασία. Ακόμη και η χρήση λινάτσας ή κουβέρτες θα βοηθήσει στην προστασία της τρυφερής νέας ανάπτυξης και των μπουμπουκιών από το πάγωμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αφαιρέστε το κάλυμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μπορεί το φυτό να δέχεται ήλιο και αέρα.

Επαγγελματίες καλλιεργητές σε καταστάσεις οπωρώνων ραντίζουν τα δέντρα με νερό όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τους 7 βαθμούς Φαρενάιτ. Χρησιμοποιούν επίσης αντιδιαπνευστικά και ρυθμιστές ανάπτυξης για να επιβραδύνουν το σπάσιμο των οφθαλμών, να ενισχύσουν τον λήθαργο και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των μπουμπουκιών στο κρύο. Αυτό δεν είναι πρακτικό για τον οικιακό καλλιεργητή, αλλά το παλιό κόλπο κουβέρτας θα πρέπει να λειτουργεί καλά για την προστασία των ροδακινιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εάν το εφαρμόσετε πριν από μια έντονη κατάψυξη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *