Ακτινίδια Χειμερινή Φροντίδα: Φροντίδα Των Σκληραγωγημένων Ακτινιδίων Κατά Τη Διάρκεια Του Χειμώνα

Ακτινίδια Χειμερινή Φροντίδα: Φροντίδα Των Σκληραγωγημένων Ακτινιδίων Κατά Τη Διάρκεια Του Χειμώνα Κάποτε ελαφρώς εξωτικό για πολλούς Αμερικανούς, το ακτινίδιο έχει κερδίσει σε δημοτικότητα. Το φρούτο σε μέγεθος αυγού, με ασαφές δέρμα και με την εντυπωσιακά πράσινη σάρκα που αγοράζουμε στα παντοπωλεία είναι πολύ τρυφερό για να καλλιεργηθεί στις περισσότερες Ηνωμένες Πολιτείες. Μην φοβάστε, το ανθεκτικό ακτινίδιο [1] ( Actinidia arguta και Actinidia kolomikta ) είναι πολύ πιο ανθεκτικό στις ψυχρές θερμοκρασίες, αλλά, ακόμα κι έτσι, μπορεί να χρειάζεται ειδική χειμερινή φροντίδα για το ακτινίδιο. Πώς πηγαίνετε για το χειμωνιάτικο ανθεκτικό ακτινίδιο και το ανθεκτικό ακτινίδιο απαιτεί ξεχειμώνιασμα;

Kiwi Winter Care

Πριν συζητήσουμε τη χειμερινή περιποίηση του ανθεκτικού ακτινιδίου, πρέπει να έχουμε λίγες πληροφορίες για τα φρούτα. Αν και σχετίζονται με τα ακτινίδια που αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ, ο καρπός του A. arguta και του A. kolomikta είναι πολύ μικρότερος με λεία φλούδα. Οι περισσότερες ποικιλίες έχουν αρσενικά και θηλυκά άνθη [2]  γεννημένα σε διαφορετικά φυτά, επομένως θα χρειαστείτε αρσενικό και θηλυκό, σε αναλογία 1:6 αρσενικών προς θηλυκά. Μην περιμένετε να μασουλήσετε αμέσως τα φρούτα. Αυτά τα φυτά χρειάζονται αρκετά χρόνια για να ωριμάσουν. Τα ανθεκτικά αμπέλια χρειάζονται επίσης μια σημαντική πέργκολα [3] για στήριξη.

Η πιο δημοφιλής ποικιλία A. arguta ονομάζεται «Ananasnaya» (επίσης γνωστή ως «Anna») και αυτή της A. kolomikta,  που ονομάζεται «Arctic Beauty», και τα δύο χρειάζονται αρσενικό και θηλυκό για να καρποφορήσουν. Μια αυτο-γόνιμη ποικιλία που ονομάζεται «Issai», είναι επίσης διαθέσιμη, αν και αυτή η ποικιλία έχει χαμηλό σφρίγος αμπέλου και πολύ μικρό καρπό.

Το Hardy Kiwi απαιτεί διαχείμαση;

Η απάντηση εξαρτάται πραγματικά από την περιοχή σας και από το πόσο χαμηλές θερμοκρασίες είναι στο κλίμα σας. Το A. arguta θα επιβιώσει στους -25 βαθμούς F. (-30 C.), αλλά το A. kolomikta θα αντέξει σε θερμοκρασίες έως -40 βαθμούς F. (-40 C.). Και οι δύο τύποι αναπτύσσουν βλαστούς νωρίς και μπορεί να είναι ευαίσθητοι στον παγετό, ο οποίος συνήθως δεν σκοτώνει τα φυτά, αλλά θα είναι εμφανές κάποιο κάψιμο στις άκρες. Οι παγετοί της άνοιξης προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς το φυτό μπορεί να έχει αρχίσει να αναπτύσσει μπουμπούκια και νεαρούς βλαστούς. Ένας επόμενος παγετός συνήθως θα καταστήσει ένα φυτό που δεν παράγει καρπούς. Οι κορμοί των νεαρών φυτών είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς κατά τη διάρκεια αυτών των ανοιξιάτικων παγετών.

Η ειδική χειμερινή φροντίδα του ανθεκτικού ακτινιδίου είναι λιγότερο πιθανή για φυτά που βρίσκονται στο έδαφος. Αυτά που βρίσκονται σε δοχεία είναι πιο ευαίσθητα και απαιτούν φροντίδα από ανθεκτικό ακτινίδιο το χειμώνα. Είτε μεταφέρετε το φυτό στο χειμώνα σε εσωτερικούς χώρους ή, εάν αναμένεται ένα ασυνήθιστο, σύντομο κρυολόγημα, μετακινήστε το φυτό σε προστατευμένη περιοχή, βάλτε το φυτό γύρω του και προσθέστε κάλυμμα για να το προστατέψετε.

Για νεαρά δέντρα, φροντίστε να τυλίξετε τον κορμό ή να καλύψετε με φύλλα. Η χρήση ψεκαστήρες και θερμάστρες στον κήπο θα βοηθήσει, φυσικά, και στην αποφυγή τραυματισμού του ακτινιδίου από το κρύο.

Ξεκινήστε φυτεύοντας το ακτινίδιο σε μια περιοχή με καλά στραγγιζόμενα αργιλώδη με pH περίπου 6,5 [4] σε σειρές 15-18 ίντσες (38-46 εκ.) μεταξύ τους. Οι περιοχές που προστατεύονται από τους ισχυρούς ανέμους θα εξασφαλίσουν επίσης ένα υγιές φυτό που είναι πιο ανθεκτικό στο κρύο.

Αναγνώριση φυτού ακτινιδίου: Προσδιορισμός του φύλου των φυτών αμπέλου ακτινιδίου

Το ακτινίδιο [1] είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο αμπελώνα που παράγει νόστιμα, λαμπερά πράσινα φρούτα με μη βρώσιμο ασαφή καφέ εξωτερικό. Για να καρποφορήσει το φυτό [2] , είναι απαραίτητα αμπέλια αρσενικά και θηλυκά [3] ακτινίδια. Στην πραγματικότητα, απαιτείται τουλάχιστον ένα αρσενικό φυτό για κάθε οκτώ θηλυκά φυτά ακτινιδίου. Με μια γεύση κάπου ανάμεσα σε ανανά και μούρα, είναι ένα επιθυμητό και ελκυστικό φρούτο για να αναπτυχθεί, αλλά ένα ερώτημα ταλανίζει τον καλλιεργητή. Πώς μπορώ να διακρίνω τη διαφορά μεταξύ αρσενικών και θηλυκών ακτινιδίων; Ο προσδιορισμός του φύλου του ακτινιδίου είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε γιατί το φυτό είναι ή δεν καρποφορεί.

Αναγνώριση φυτών ακτινιδίων

Για να προσδιορίσετε το φύλο του φυτού ακτινιδίου, πρέπει να περιμένετε μόνο να ανθίσει το φυτό. Η εξακρίβωση του φύλου των αρσενικών και θηλυκών αμπελιών ακτινίδιο έγκειται στις διαφορές μεταξύ των λουλουδιών. Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ αρσενικών και θηλυκών αμπελιών ακτινιδίου θα καθορίσει εάν το φυτό θα καρποφορήσει.

Η αναγνώριση του θηλυκού φυτού ακτινιδίου θα εμφανίζεται ως λουλούδια με μακριά κολλώδη στίγματα που ακτινοβολούν έξω από το κέντρο της άνθισης. Επιπλέον, τα θηλυκά άνθη δεν παράγουν γύρη. Κατά τον προσδιορισμό του φύλου της άνθισης του ακτινιδίου, το θηλυκό θα έχει επίσης φωτεινές λευκές, καλά καθορισμένες ωοθήκες στη βάση του άνθους, τις οποίες φυσικά λείπουν τα αρσενικά. Οι ωοθήκες, παρεμπιπτόντως, είναι τα μέρη που εξελίσσονται σε φρούτα.

Τα αρσενικά άνθη ακτινιδίων έχουν ένα λαμπρό χρώμα κίτρινο κέντρο λόγω των ανθήρων που φέρουν γύρη. Τα αρσενικά είναι πραγματικά χρήσιμα μόνο για ένα πράγμα και αυτό είναι η παραγωγή πολλών και πολλών γύρης, ως εκ τούτου, είναι βαρείς παραγωγοί γύρης που είναι ελκυστική για τους επικονιαστές που τη μεταφέρουν σε κοντινά θηλυκά αμπέλια ακτινιδίων. Δεδομένου ότι τα αρσενικά αμπέλια από ακτινίδιο δεν αποδίδουν καρπούς, αφιερώνουν όλη τους την ενέργειά τους στην ανάπτυξη του αμπελιού και, ως εκ τούτου, είναι συχνά πιο δυναμικά και μεγαλύτερα από τα θηλυκά τους.

Εάν δεν έχετε αγοράσει ακόμη ένα αμπέλι ακτινίδιο ή απλώς θέλετε να διασφαλίσετε ότι θα αποκτήσετε ένα αρσενικό για αναπαραγωγικούς σκοπούς [4] , πολλά αρσενικά και θηλυκά φυτά επισημαίνονται στο φυτώριο. Παραδείγματα αρσενικών αμπελιών ακτινίδιο είναι τα «Mateua», «Tomori» και «Chico Male». Αναζητήστε θηλυκές ποικιλίες με τα ονόματα «Abbot», «Bruno», «Hayward», «Monty» και «Vincent».

Συγκομιδή φρούτων ακτινιδίων: Πώς και πότε να συλλέξετε ακτινίδια

Το ακτινίδιο ( Actinidia deliciosa ), αλλιώς γνωστό ως κινέζικο φραγκοστάφυλο, είναι ένα μεγάλο – έως 30 πόδια (9 μ.) – ξυλώδες, φυλλοβόλο αμπέλι εγγενές στην Κίνα. Υπάρχουν κυρίως δύο τύποι ακτινιδίων που καλλιεργούνται για παραγωγή: Hardy [1] και Golden. Το ίδιο το φρούτο είναι ένα υπέροχο πράσινο με μικροσκοπικούς ομοιόμορφους και βρώσιμους μαύρους σπόρους μέσα στο ασαφές καφέ δέρμα, το οποίο αφαιρείται πριν από το φαγητό. Αυτό το υποτροπικό φρούτο προσαρμόζεται καλά στις ζώνες USDA [2] 8 έως 10. Ένα ώριμο φυτό ακτινίδιο μπορεί να αποδώσει έως και 50 λίβρες ή περισσότερο καρπό μετά από μια περίοδο οκτώ έως δώδεκα ετών.

Το να γνωρίζετε πότε να μαζέψετε ακτινίδια μπορεί να είναι λίγο δύσκολο. Οι εμπορικοί καλλιεργητές ακτινιδίων χρησιμοποιούν ένα εργαλείο που ονομάζεται διαθλασίμετρο, το οποίο μετρά την ποσότητα ζάχαρης στα φρούτα για να καθορίσει τον χρόνο συγκομιδής των φρούτων ακτινιδίων. Το διαθλασίμετρο είναι λίγο ακριβό (περίπου 150 $) για τους περισσότερους περιστασιακούς οικιακούς καλλιεργητές ακτινιδίων, επομένως μια άλλη μέθοδος για τον προσδιορισμό του πότε θα μαζέψετε ακτινίδια είναι κατάλληλη.

Πότε και πώς να επιλέξετε ένα ακτινίδιο

Λοιπόν, ως κηπουρός στο σπίτι, τι πρέπει να γνωρίζουμε για το πώς να μαζέψουμε ένα ακτινίδιο όταν είναι έτοιμο; Δεδομένου ότι δεν διαθέτουμε διαθλασίμετρο για να προσδιορίσουμε πότε η περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι βέλτιστη (περίπου 6,5 τοις εκατό ή μεγαλύτερη), μπορούμε να βασιστούμε στη γνώση του πότε το ακτινίδιο είναι γενικά αρκετά ώριμο για τη συγκομιδή φρούτων ακτινιδίου.

Το ακτινίδιο έχει αποκτήσει πλήρες μέγεθος τον Αύγουστο, ωστόσο, δεν είναι αρκετά ώριμο για τη συγκομιδή του ακτινιδίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, όταν οι σπόροι έχουν μαυρίσει και η περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχει αυξηθεί. Αν και τα φρούτα θα μαλακώσουν από το αμπέλι αφού η περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι τέσσερα τοις εκατό, η γλυκιά γεύση δεν έχει αναπτυχθεί μέχρι να αυξηθεί η περιεκτικότητα σε έξι έως οκτώ τοις εκατό. Μετά τη συγκομιδή του ακτινιδίου, το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη και στη συνέχεια θα είναι έτοιμο για κατανάλωση μόλις ο καρπός περιέχει ένα εκπληκτικό 12 έως 15 τοις εκατό ζάχαρη.

Το ώριμο ακτινίδιο αμπέλου έχει την καλύτερη γεύση, αλλά δεν αποθηκεύεται καλά όταν είναι ώριμο. Η εμπορική συγκομιδή ακτινιδίων γίνεται ταυτόχρονα, αλλά ο κηπουρός του σπιτιού μπορεί κάλλιστα να συλλέγει ακτινίδια σποραδικά ξεκινώντας από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η απαλότητα του ακτινιδίου δεν είναι πάντα ο καλύτερος δείκτης ετοιμότητας. Σε αντίθεση με κάποια άλλα φρούτα, το ακτινίδιο ωριμάζει αφού αφαιρεθεί από το αμπέλι.

Κατά τη συγκομιδή του ακτινιδίου, πρέπει να το χειριστείτε με προσοχή, καθώς μώλωπες εύκολα και τα κατεστραμμένα φρούτα έχουν περιορισμένη διάρκεια αποθήκευσης. Για να μαζέψετε ακτινίδιο, κουμπώστε το στέλεχος στη βάση του καρπού. Και πάλι, η απαλότητα δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για την ετοιμότητα. Μέγεθος, ημερομηνία και σε περίπτωση αμφιβολίας, κόψτε ένα φρούτο για να έχετε πρόσβαση στους σπόρους μέσα – όταν οι σπόροι είναι μαύροι, είναι ώρα για τη συγκομιδή των φρούτων ακτινιδίων. Αφαιρέστε το μεγαλύτερο φρούτο κατά τη συγκομιδή του ακτινιδίου και αφήστε το μικρότερο να παραμείνει στο αμπέλι και να αποκτήσει κάποιο μέγεθος.

Πληροφορίες για την αποθήκευση ακτινιδίων

Η αποθήκευση του ακτινιδίου μπορεί να διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα – έως και τέσσερις έως έξι μήνες στους 31 έως 32 βαθμούς F. (-5-0 C.), με την προϋπόθεση ότι ο καρπός διατηρείται παγωμένος και μακριά από άλλα ώριμα φρούτα, τα οποία εκπέμπουν αέριο αιθυλενίου και μπορεί να επιταχυνθούν ο θάνατος των ακτινιδίων που ωριμάζουν. Για να αποθηκεύσετε το ακτινίδιο, ψύξτε τα φρούτα το συντομότερο δυνατό μετά τη συλλογή και αποθηκεύστε τα σε υψηλή υγρασία. Όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία για την αποθήκευση ακτινιδίων, τόσο περισσότερο διατηρούνται τα ακτινίδια.

Για αποθήκευση ακτινιδίων που διαρκεί έως και δύο μήνες, μαζέψτε τα φρούτα όσο είναι ακόμα σκληρά και φυλάξτε τα αμέσως στο ψυγείο σε αεριζόμενη πλαστική σακούλα. Για να ωριμάσουν τα ακτινίδια, αφαιρέστε τα από το ψυγείο και τοποθετήστε τα σε μια αεριζόμενη πλαστική σακούλα με ένα μήλο [3] ή μια μπανάνα [4] σε θερμοκρασία δωματίου για να επιταχύνετε την ωρίμανση. Θα ωριμάσουν και μόνα τους σε θερμοκρασία δωματίου, απλά θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο.

Το ακτινίδιο θα είναι ώριμο και έτοιμο για κατανάλωση μόλις γίνει απαλό στην αφή. Φάτε αμέσως, καθώς το μαλακό ακτινίδιο δεν διαρκεί πολύ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *