Έλεγχος της κλίμακας λευκού ροδάκινου: Επιλογές θεραπείας με ζυγαριά λευκού ροδάκινου

Έλεγχος της κλίμακας λευκού ροδάκινου: Επιλογές θεραπείας με ζυγαριά λευκού ροδάκινου Η κλίμακα λευκού ροδάκινου [1] έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στις εμπορικές δραστηριότητες καλλιέργειας ροδάκινων. Τα έντομα λευκής ροδακινιάς προκαλούν κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων της ροδακινιάς, μείωση της παραγωγής καρπών και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο του δέντρου.

Για τους οικιακούς κηπουρούς και τους εμπορικούς καλλιεργητές, συνιστάται η σύλληψη και η καταπολέμηση του προβλήματος στα αρχικά στάδια της προσβολής.

Τι είναι η κλίμακα λευκού ροδάκινου

Τα έντομα λευκής ροδακινιάς ( Pseudaulacaspis pentagona ) είναι μικροσκοπικά θωρακισμένα ζωύφια [2] που καταναλώνουν χυμό και προσβάλλουν τον φλοιό, τα φύλλα και τους καρπούς δέντρων όπως η ροδακινιά [3] , η κερασιά [4] και η λωτός [5] . Αυτά τα έντομα μπορούν να κατοικήσουν πάνω από 100 είδη φυτών και έχουν παγκόσμια εξάπλωση.

Αυτά τα έντομα είναι πολύ μικρά, με τα ενήλικα θηλυκά να έχουν κατά μέσο όρο 3/64 έως 3/32 της ίντσας (1 έως 2,25 mm). Τα ώριμα θηλυκά έχουν λευκό, κρεμ ή γκριζωπό χρώμα και μπορούν να αναγνωριστούν από την κίτρινη έως κόκκινη κηλίδα που δίνει σε αυτά τα ζωύφια την εμφάνιση ενός τηγανισμένου αυγού. Τα ενήλικα θηλυκά παραμένουν ακίνητα, αλλά τα νεαρά θηλυκά εξαπλώνονται σε νέες περιοχές πριν από την ωοτοκία. Τα γονιμοποιημένα θηλυκά διαχειμάζουν στα δέντρα.

Το ενήλικο αρσενικό του είδους είναι μικρότερο από το θηλυκό, πορτοκαλί χρώματος και ζει μόνο περίπου 24 ώρες. Τα φτερά δίνουν στα αρσενικά την ικανότητα να πετούν και να εντοπίζουν τα θηλυκά μέσω φερομονών. Τόσο οι αρσενικές όσο και οι θηλυκές νύμφες είναι μικρότερες από τις ενήλικες θηλυκές. Ανάλογα με το κλίμα, μπορούν να παραχθούν περισσότερες από μία γενιές σε ένα χρόνο.

Έλεγχος Κλίμακας Λευκής Ροδάκινου

Ο έλεγχος του λευκού ροδάκινου είναι δύσκολος λόγω της βαριάς θωράκισης που προστατεύει αυτά τα σφάλματα. Η καλύτερη εποχή για την εφαρμογή λαδιού είναι νωρίς την άνοιξη, όταν η πρώτη γενιά εκκολάπτεται και αρχίζει να μεταναστεύει. Η παρακολούθηση αυτού του σταδίου ερπυστριοφόρου μπορεί να επιτευχθεί τυλίγοντας τα μολυσμένα άκρα με ταινία διπλής όψης ή ηλεκτρική ταινία (κολλώδης πλευρά προς τα έξω). Ελέγξτε την ταινία τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας μεγεθυντικό φακό για να εντοπίσετε ζωντανά σφάλματα. Οι ψεκασμοί λαδιού [6] είναι πιο αποτελεσματικοί ενάντια στα ανώριμα έντομα.

Ο βιολογικός έλεγχος μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικός για την επεξεργασία λευκής ροδακινιάς σε δέντρα πίσω αυλής και μικρούς οικιακούς οπωρώνες. Τα ζωύφια αρπακτικών [7] που λεηλατούν έντομα λευκής ροδακινιάς περιλαμβάνουν σκαθάρια πασχαλίτσες [8] , δαντέλες [9] και παρασιτικές σφήκες [10] . Μερικά είδη θρίπας [11] και ακάρεων [12] καθώς και χοληδόχοι [13] επιτίθενται στα λευκά ροδάκινα.

Συνιστάται στους κηπουρούς και στους εμπορικούς καλλιεργητές που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν χημικά για την επεξεργασία λεπίδας ροδάκινου να επικοινωνήσουν με το τοπικό γραφείο επέκτασης για συστάσεις. Οι σωστά χρονομετρημένες θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και ενδέχεται να υπάρχουν νέα προϊόντα.

Τέλος, η σωστή διαχείριση του οπωρώνα μειώνει το άγχος και προάγει υγιέστερα οπωροφόρα δέντρα. Αυτό, με τη σειρά του, βοηθά τα δέντρα να ξεπεράσουν τις ζημιές στα λευκά ροδάκινα.

Τι είναι το PTSL: Πληροφορίες για τη νόσο του Peach Tree Short Life Disease

Η νόσος της μικρής διάρκειας ζωής των ροδακινιών (PTSL) είναι μια κατάσταση που προκαλεί το θάνατο των ροδακινιών μετά από μερικά χρόνια καλής κατάστασης στον οπωρώνα του σπιτιού. Λίγο πριν ή μετά το ξεφύλλισμα την άνοιξη, τα δέντρα καταρρέουν και γρήγορα πεθαίνουν.

Από τι προκαλείται το PTSL; Διαβάστε παρακάτω για πληροφορίες σχετικά με αυτό το πρόβλημα και συμβουλές για την πρόληψη της νόσου. Σημειώστε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία μικρής διάρκειας ζωής για ένα προσβεβλημένο δέντρο.

Τι είναι το PTSL;

Η ασθένεια σύντομης διάρκειας της ροδακινιάς είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών πιέσεων σε ένα νεαρό δέντρο. Οι παράγοντες άγχους περιλαμβάνουν εξωτερικά παράσιτα όπως ο νηματώδης δακτύλιος [1] και ο βακτηριακός καρκίνος [2] .

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την πρόληψη, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορεί να εμπλέκονται και άλλα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά στρες. Μπορούν να περιλαμβάνουν κυμαινόμενες χειμερινές θερμοκρασίες, κλάδεμα τη λάθος εποχή του χρόνου και κακές κηπουρικές πρακτικές.

Συμπτώματα ασθένειας μικρής διάρκειας ζωής ροδακινιάς

Πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ο θάνατος του δέντρου σας προκαλείται από PTSL; Τα δέντρα που επηρεάζονται είναι σχετικά νεαρά, συνήθως μεταξύ 3 και 6 ετών. Προσέξτε να μαραθούν ξαφνικά τα φύλλα και να καταρρεύσουν τα άνθη.

Επιπλέον, ο φλοιός της ροδακινιάς θα φαίνεται εμποτισμένος με νερό, θα γίνει κόκκινος και θα σκάσει. Αν κόψετε λίγο φλοιό και το μυρίσετε, έχει μια ξινή μυρωδιά χυμού. Ωστόσο, αν σκάβατε το δέντρο, θα διαπιστώσατε ότι το κύριο ριζικό σύστημα φαίνεται υγιές.

Μόλις δείτε αυτά τα συμπτώματα, περιμένετε το δέντρο να πεθάνει πολύ γρήγορα.

Πρόληψη σύντομης ζωής ροδακινιάς

Δεδομένου ότι ορισμένες από τις αιτίες αυτής της ασθένειας ροδακινιάς είναι πολιτισμικές, θα πρέπει να φροντίσετε να τους δώσετε την προσοχή σας. Τοποθέτηση δέντρων σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος με pH περίπου 6,5. Εάν είναι απαραίτητο, προσθέστε ασβέστη τακτικά στο έδαφος για να διατηρήσετε αυτό το pH.

Ένας τρόπος για να αποτρέψετε τη σύντομη διάρκεια ζωής του δέντρου ροδακινιάς είναι να φροντίσετε να χρονομετρήσετε σωστά το κλάδεμά σας. Κάνε το κλάδεμά σου μόνο τον Φεβρουάριο και αρχές Μαρτίου. Κρατήστε τα δέντρα αρκετά κοντά ώστε να επιτρέπεται ο ψεκασμός με φυτοφάρμακα.

Είναι επίσης καλή ιδέα να επιλέξετε ροδακινιές που χρησιμοποιούν μια ποικιλία που αντέχει στους δακτυλίους νηματώδεις για ένα υποκείμενο, όπως το «Guardian». Θα πρέπει να παρακολουθείτε το έδαφος σας για νηματώδεις και να ψεκάζετε το χώμα της περιοχής φύτευσης με ένα υποκαπνιστικό νηματοκτόνο [3] .

Εάν αναρωτιέστε για τη θεραπεία μικρής διάρκειας του δέντρου ροδακινιάς, δεν είναι δυνατό να σώσετε ένα δέντρο που έχει επηρεαστεί. Η λήψη μέτρων για να βεβαιωθείτε ότι το έδαφος σας δεν έχει νηματώδεις μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη.

Σκόρος φρούτων στα ροδάκινα – Πώς να σκοτώσετε τους σκώρους ανατολίτικων φρούτων στα ροδάκινα

Οι σκώροι των ανατολίτικων φρούτων είναι δυσάρεστα μικρά παράσιτα που προκαλούν τον όλεθρο σε πολλά δέντρα όπως η κερασιά [1] , το κυδώνι [2] , η αχλαδιά [3] , το δαμάσκηνο [4] , το μήλο [5] , η διακοσμητική κερασιά [6] , ακόμη και η τριανταφυλλιά [7] . Ωστόσο, τα παράσιτα αγαπούν ιδιαίτερα τα νεκταρίνια [8] και τα ροδάκινα [9] .

Οι σκώροι των φρούτων στα ροδάκινα δεν είναι εύκολο να καταπολεμηθούν, αλλά οι ακόλουθες πληροφορίες θα πρέπει να είναι χρήσιμες. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τους σκώρους ανατολίτικων φρούτων στα ροδάκινα.

Συμπτώματα σκώρου φρούτων ροδάκινου

Οι σκώροι των ενηλίκων φρούτων είναι γκρίζοι με σκούρες γκρι λωρίδες στα φτερά. Τα ενήλικα γεννούν μικροσκοπικά αυγά σε σχήμα δίσκου σε κλαδιά ή στις κάτω πλευρές των φύλλων. Πετάνε το βράδυ ή μερικές φορές νωρίς το πρωί. Τα αυγά είναι λευκά, αλλά τελικά αλλάζουν σε κεχριμπαρένιο. Ένας θηλυκός σκόρος μπορεί να γεννήσει έως και 200 ​​αυγά. Οι σκώροι των ανατολίτικων φρούτων έχουν γενικά τέσσερις ή πέντε γενιές το χρόνο.

Οι προνύμφες σκώρων ανατολίτικων φρούτων, οι οποίες είναι λευκές με σκούρα κεφάλια, γίνονται ροζ καθώς ωριμάζουν. Οι προνύμφες διαχειμάζουν σε κουκούλια, τα οποία μπορεί να φαίνονται στο δέντρο ή στο έδαφος. Την άνοιξη, οι προνύμφες τρυπούσαν σε κλαδιά, προκαλώντας μαρασμό και μαρασμό.

Η επόμενη γενιά προνυμφών γεννά καρπούς που αναπτύσσονται, αφήνοντας συχνά μάζες κολλώδους χυτού ή « φρέσκου [10] ». Οι μεταγενέστερες γενιές εισέρχονται στο άκρο του στελέχους του καρπού, ειδικά στην κορυφή του δέντρου. Οι μικροσκοπικές τρύπες εισόδου στα ροδάκινα με τους σκόρους ανατολίτικων φρούτων είναι δύσκολο να φανούν και συχνά αποτελούν μια δυσάρεστη έκπληξη μετά τη συγκομιδή του καρπού.  

Πώς να σκοτώσετε τους σκώρους ανατολίτικων φρούτων

Ο έλεγχος του σκόρου φρούτων στα ροδάκινα δεν είναι εύκολος, αλλά με μερικές απλές προσεγγίσεις, μπορεί να γίνει. Εάν σκοπεύετε να φυτέψετε νέες ροδακινιές [11] , φυτέψτε πρώιμες ποικιλίες που θα συγκομιστούν μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Καλλιεργήστε το έδαφος γύρω από τα δέντρα νωρίς την άνοιξη. Η επεξεργασία του εδάφους σε βάθος περίπου τεσσάρων ιντσών (10 εκ.) θα βοηθήσει στην καταστροφή των προνυμφών που διαχειμάζουν. Φυτέψτε ανθισμένες καλλιέργειες κάλυψης [12] που θα προσελκύσουν ωφέλιμα αρπακτικά έντομα [13] , συμπεριλαμβανομένων των braconid σφήκες [14] .

Οι διανομείς φερομόνης [15] κρεμάστηκαν από τα κάτω άκρα των δέντρων τον Φεβρουάριο, και πάλι 90 ημέρες αργότερα, θα βοηθήσουν στην πρόληψη των ροδάκινων με σκόρους ανατολίτικων φρούτων παρεμποδίζοντας το ζευγάρωμα. Ωστόσο, οι φερομόνες χρησιμοποιούνται γενικά σε οπωρώνες και μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές για οικιακούς κήπους.

Τα αδρανοποιημένα έλαια [16] δεν είναι αποτελεσματικά κατά του σκόρου φρούτων στα ροδάκινα, αλλά ορισμένα εντομοκτόνα [17] , συμπεριλαμβανομένων των πυρεθροειδών [18] , είναι κατάλληλα για οικιακή χρήση. Επικοινωνήστε με το τοπικό γραφείο επέκτασης συνεταιρισμών [19] καθώς πολλές είναι πολύ τοξικές για τις μέλισσες, ενώ άλλες απειλούν τα ψάρια και άλλα υδρόβια ζώα εάν το σπρέι παρασυρθεί ή τρέξει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *